POSVETA PRIPOVJEDAČU KOJI JE SRCE DARIVAO GORAŽDU I DRINI

„ Rođen sam u Goraždu, toj maloj varošici istočne Bosne, kroz koju teče divna i plahovita Drina. Gotovo cijelo svoje djetinjstvo proveo sam na toj rijeci…

Zanosila me je kao neko živo, božanstveno biće. Njena bistra čarobna zelena boja, puna sunca, koja mi se tih godina redovno slijevala u dušu svakog ljeta, ispunila mi je cijeli život vedrinom, čisttom i nekom čudesnom snagom..“

Ovako je o svom zavičaju i rijeci Drini, u svevremenskom zapisu „Sunce nad Drinom“ pisao veliki bosanskohercegovački književnik i humanista Isak Samokovlija. Pripovjedač koji je , ma gdje je hodio i ma gdje je živio ostao neraskidivim nitima vezan za zavičaj, za ljubljenu rijeku, za Goražde koje će postati izvorište brojnih tema za njegove pripovjetke i junake njegovih dijela.

Veliki Isak je sebi spomenik podigao još za života. Svaka njegova pripovjetka, sve njegove knjige su – spomenik. Spomenik je zapravo cijeli njegov život.

Grad Goražde i Centar za kulturu sa ponosom i dostojanstveno već 15. godina organizuju manifestaciju pod nazivom “ Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom”. Čine to i ove godine, u kojoj se navršava 130 godina od Samokovlijinom rođenja.

CVIJEĆE PRED BISTU DR. SAMOKOVLIJE

Ovogodišnja manifestacija koja će u nekoliko ciklusa trajati praktično cijelu godinu, počela je 15. Januara ( datum Samokovlijine smrti). Delegacije Doma zdravlja koji nosi ime velikog pripovjedača, Gradske uprave i Centra za kulturu položile su cvijeće pred bistu dr. Samokovlije, a potom je na skromnom prijemu, direktor goraždanskog Doma zdravlja, dr. Edin Čengić govorio o humanističkom djelu Samokovlije, ljekara koji je istinski bio posvećen svojoj profesiji.- Ponosni smo što manifestacija svake godine počinje upravo ovdje, u našoj ustanovi. Uzevši u obzir da ova manifestacija traje već 15 godina, tokom cijele godine se dešavaju događaji koji su povezani sa Samokovlijom, mislim da je to puno više nego što drugi gradovi posvećuju svojim književnicima- rekao je dr. Čengić.

“DRINA JA ZA MENE JEDAN OD NAJDUBLJIH DOŽIVLJAJA” – NAPISAO JE SAMOKOVLIJA

Ovu je rečenicu davno napisao Isak Samokovlija a ona i danas u svojoj njenoj punoći živi i traje u goraždanima i goraždankama. Moglo se to vidjeti i čuti i tokom drugog dijela manifestacije održanog u maloj sali Centra za kulturu.

-Želimo da ovom manifestacijom podsjećamo sadašnje i buduće generacije na djelo i život velikog bosanskohercegovačkog književnika. I ove smo godine ponudili sadržaj koji na dostojanstven način prati bogati stvaralački opus Isaka Samokovlije i njegov život koji je posvetio takozvanim malim ljudima, ali i Goraždu i Drini. Centar za kulturu je ovu književno kulturnu manifestaciju uvrstio u calendar kulturnih manifestacija i sa zadovoljstvom ćemo nastaviti organizovati i održavati manifestaciju, a u narednom period planiramo uraditi i stalnu postavku eksponata koji podjećaju na Samokovliju i njegovo djelo, u prostoru Zavičajnog muzeja – rekao je ovom prilikom Murat Fejzić, direktor ove javne ustanove koja deceniju i po, uporno i sa predanošću čuva sjećanje na goraždanima koji je Goražde zauvjek smjestio u svjetsku literature.
O vrijednostima Samokovlijinom djela i značaju manifestacije posveće njemu i njegovom stvaralaštu govorili su i pomoćnik gradonačelnika Goražda Sanid Zirak, te Emina Hadžić, stručna saradnica u Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.

PRMOVISANA KNJIGA “ PRIČE” ISAKA SAMOKOVLIJE, POEZIJU GOVORILE ČLANICE KNJIŽEVNOG KLUBA “ISAK”, NASTUPIO HOR CENTRA ZA KULTURU

Dostojanstvena tišina vladala je u maloj sali Centra za kulturu dok je izvode iz Samokovlijinih pripovjetki “ Sunce nad Drinom” , “ Drina” i “ Ubavo mjestance” govorila Senada Aleta, a potom je predstavljena knjiga u kojoj je sabrano 9 priča Isaka Samokovlije . Radi se o vrlo zanimljivom i popularnom izdanju iz Edicije Mala biblioteka. Izdavač je sarajevska izdavačka kuća Art Rabic, a urednik Slobodan Stajić. Za izadavanje knjigu je priredio Goran Mikulić.
Sa posebnim emocijama, baš onakvim kakve su i one imale dok su čitale svoju prozu i poeziju, publika je pozdravila članice Književnog kluba “Isak” ( djeluje pri Centru za kulturu) Muniru Kovač Devlić, Melisu Geca, Minelu Bujak i Elamu Ahmetspahić.
Dvije sevdalinke izvele su članice Hora Centra za kulturu Goražde.

Uvjek i iznova, dok čitamo njegove pripovjetke, Samokovlija nas vraća Goraždu i Drini, neda nam da zaboravimo naše prve korake pored vječne rijeke, prva radosti kupanja u njoj, naše igreu njenim brzacima.
Samokovlija vraća Sunce u naše oči i naša srca.
Zato se i jeste desio ovaj susret u Centru za kulturu, zato se i događa ova manifestacija, ovo vraćanje duga pripovjedaču koji nas neprestano uči kako da se vraćamo našem zavičaju kako bismo se vratili sami sebi, kako bismo se vratili jedni drugima.

S.Klisura
Foto: S.Turčalo