POVELJU „ HOMO HOMINI“ ZA NAJHUMANIJI ANGAŽMAN GODINE REDAKCIJA NOVINE GLAS GORAŽDA DODJELILA MELIKI RAŠIDOVIĆ

Redakcija novine „ Glas Goražda“ svo vrijeme trajanja ovog lokalnog glasila, kroz informacije i izvještaje,a posebno razgovore i reportaže nastoji da promoviše humanost i empatiju. U novini je objavljen veliki broj članaka u dosadašnjih 233 broja o ljudima koji dobrotu nose u srcu i pružaju ruku podrške drugima.
Kako bi nastojanjima dali još više zamaha, zaposleni u redakciji su pokrenuli inicijativu o ustanovljenju priznanja za pojedince koji su svojim primjerom humanosti inspiracija za druge ljude. Upravni odbor Centra za kulturu Goražde u okviru koga djeluje novina prihvatio je tu inicijativu i tako je ustanovljena nagrada u vidu Povelje za najhumaniji angažman godine pod nazivom „ HOMO HOMINI“.

Prva dobitnica Povelje je Melika Rašidović, prosvjetna radnica koja radi u OŠ “Ustikolina”. Melika je žena koja je cijelim bićem posvećena humanosti, simbol za dobrotu i ljudskost. Tokom 2019.godine za koju se povelja i dodjeljuje, Melika Rašidović je bila uz djevojčicu Mirelu Bećirević, njenu sugrađanku i učenicu, u obezbjeđenju potrebnih uslova za Mirelinu liječenje. I mnogo više od toga. Sa lijepim ljudskim osjećajem za dobro, Melika je pomažući Mireli i njenoj porodici, ostajući skromna u svojoj humanosti, pokazala koliko je biti dobar u dobroti, daanas više nego ikad, naša velika obaveza.

Meliki Rašidović su Povelju uručili direktor Centra za kulturu Murat Fejzić i urednik novine “Glas Goražda” Slavko Klisura.

-Počastvovana sam priznanjem i svakako povlaštena što mogu pomagati drugim ljudima. Biti uz ljude, pružiti im podršku, darivati osmjeh, topli stisak ruke u znak pozdrava, pomoć u teškim trenucima treba da bude zadatak svih nas. Ljudska je osnovna misija činiti dobro. Ja ću to uvjek i na svakom mjestu činiti i u školi u kojoj radim djeci govoriti o tome. Dobrota treba da nas void kroz život. – poručila je nakon dodjele nagrade Melika Rašidović.

Direktor centra za kulturu Goražde Murat Fejzić je ovom prilikom rekao da će ustanova na čijem je čelu, onako kako to radi sve protekle godine, i ubuduće promovisati humanost, čineći to i kroz umjetnost koja je, kako istakao, sama po sebi nosi humanističke ideje.

-Priča o humanosti je priča o nama, ljudima, našoj čovječnosti i sposobnosti da shvatimo, razumijemo i pomažemo jedni druge.I ova priča o nagradi koju je ustanovila naša redakcija je ta priča o nama, društvenim bićima koja su stekla osobinu da pomažu jedni drugima. Veliku ljudski angažman Melike Rašidović koja će , nadam se, biti inspiracija drugim ljudima, mladima posebno, pokazuje da, uprkos današnjem vremenu u kome su mnoge vrijednosti poremećene, čovjek nije okrenut samo sebi, već da je njegova priroda mnogo uzvišenija i da zna činiti dobra djela – kazao je Slavko Klisura.

U lijepoj priči o humanosti tokom koje je dodjeljena prva povelja “ Homo homini” učestvovali su u kratkom muzičkom program Bakir Vehabović nastavnik OMŠ “ Avdo Smailović, đaci ove škole Adna Mašić, Sara Bajraktarević i Roni Baker, a stihove o humanosti govorila je Ilvana Hamzić, članica književnog kluba “ Isak” koji djeluje u Centru za kulturu Goražde.