POZIV Zavičajni muzej Goražde

Poštovani sugrađani,

Pomozite nam da obogatimo fundus Zavičajnog muzeja Goražde! Obzirom da je Zavičajni muzej Goražde još uvijek u početnoj fazi svog formiranja, Javna ustanova Centar za kulturu Goražde, u čijem sastavu se nalazi i muzej, pokreće aktivnosti prikupljanja raznih predmeta iz kulturno-historijske baštine kojima će biti obogaćen muzejski fundus.

Stoga, upućuje se POZIV i MOLBA svim građanima da iz svog vlasništva doniraju pojedinačnu građu ili kolekcije vezane za historiju Goražda i šireg područja BPK. Cilj je da se za sadašnje i buduće generacije sačuva muzejska građa kao svjedočanstvo civilizacijskog razvoja: kulturnog, obrazovnog, ekonomskog, vjerskog i svakog drugog oblika.

Predmeti koje građani žele pokloniti detaljno će se evidentirati, katalogizirati i inventirati, a prilikom njihovog izlaganja navest će se ime donatora, te uputiti zahvalnica istom. Šta možete pokloniti? U obzir dolazi sve što je vezano za lokalnu arheologiju i historiju, numizmatiku, razvoj industrije (rudarstvo, energetika, kinematografija, foto-industrija i dr.), etnologiju (sve što je sastavni dio poljoprivrede, stočarstva, pčelarstva, lova, ribolova, vrtlarstva, voćarstva i sl; graditeljstvo i stanovanje: izgled naselja i kuća, unutarnje uređenje stana, pokućstvo; odijevanje: tipovi nošnji, nakit, ukrašavanje glave i tijela; oružje; rukotvorine i zanate: proizvodnja tekstila, obrada gline, kamena, drveta, kazandžijski zanat i sl, NOAR 1941-1945. i Odbrambeno-oslobodilački rat 1992-1995, kao i sve druge predmete koji na bilo koji način svjedoče o dalekoj ili bližoj historiji našega kraja.

Sve predmete možete dostaviti u prostorije Centra za kulturu Goražde svakim radnim danom od 08-16 h.