Pozorišna predstava “To nikad nigdje nije bilo” Narodnog pozorišta Sarajevo u okviru Programa obilježavanja 1.marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine igra u Goraždu

Predstava je rađena po motivima romana Tvrtka Kulenovića “Istorija bolesti”, u režijskoj postavci Dine Mustafića, za koju je adaptaciju i dramatizaciju uradio Darko Lukić, dramaturgiju potpisali Vedrana Božinović i Darko Lukić.
U predstavi igraju Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Aldin Omerović, Kaća Dorić, Ermin Sijamija, Emina Muftić, Dino Bajrović, Merima Lepić Redžepović, Mona Muratović, Belma Salkunić, Mak Čengić, Helena Vuković, Hana Zrno i Adnan Salihović.
“Dokumentarno i dokumentarističko predložak je i oslonac za našu predstavu, u onoj mjeri u kojoj su to bili i za roman Tvrtka Kulenovića, kao inspiracija za umjetničko istraživanje koje je u ovom slučaju teatar sjećanja. Teatar koji je, kako bi Heiner Müller rekao, prozor kroz koji gledamo u prošlost. Istovremeno je on ovdje i okvir za sliku naše sadašnjosti. Možda preko njegovog ruba pomalo izvirujemo i u neku još nevidljivu, maglovitu budućnost. Predstava izrasta kao proces razgovora između knjige, pozornice i gledališta. Suočavanje, sjećanje, propitivanje, svjedočenje. Sučeljavanje mnogih malih, privatnih povijesti s onim velikim, kolektivnim, službenim povijestima”, zapisao je Darko Lukić o ovoj predstavi.
3.3.2023.godine /petak/ u 19:00h
ULAZ BESPLATAN