Predstava “Identitluk” oduševila goraždansku publiku

Nagrađivana predstava „Identitluk“ autorski je projekat ansambla predstave, režiserke Tanje Miletić Oručević i dramaturga Dragana Komadine, a prema motivima djela Amina Maaloufa, odigrana je sinoć u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde. Predstava je nastala kao koprodukcijski projekat Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

“Identitluk” suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej ‘U ime identiteta’. Seminar ubrzo postaje drugi plan predstave, dok u prvom planu sve jače dolaze do izražaja pitanja pripadnosti, vrijednosti i onog stalnog:,,čije je bolje?”. Na satiričan način propituju se identiteti i njihovo plitko shvatanje u našem društvu, te otvaraju pitanja koja potiču razmišljanje o vlastitom identitetu.

Glumačku postavu činili su : Fatima Kazazić Obad, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a muziku Husein Oručević.

Predstava ima snažnu poruku. Kao što na kraju komada kažemo da ništa nije važno osim nas, da smo mi kao ljudi najbitniji i da u tom smislu trebamo razmišljati, počevši od svojih identiteta. Što su više slojeviti naši identiteti, mi smo zapravo bogatiji i jedni druge trebamo prihvatiti onakve kakvi jesmo, tako treba i da razmišljamo.

 

Predstava je  odigrana u Velikoj sali Centra za kulturu  uz  podršku FONDACIJE ZA MUZIČKE, SCENSKE I LIKOVNE UMJETNOSTI SARAJEVO, te poštivanje svih mjera i naredbi Kriznog štaba FBiH koje su na snazi.