Premijerno prikazan film “Nesigurno Goražde”, kolektivna priča o hrabrosti

U Goraždu je sinoć u okviru manifestacije “Dani otpora” u kinu Centra za kulturu premijerno prikazan dokumentarni film “Unsafe Goražde” redatelja Enrica Dagnina.

To je priča o Goraždu i njegovim stanovnicima koji su preživjeli rat u BiH tokom opsade grada koji, za razliku od gradova u okruženju, nije pao u ruke neprijatelja.

Dokumentarac prati Fuada Bavčića penzionisanog ekonomistu i ratnog veterana koji je ratne godine proveo u opkoljenom gradu, a tek 1996.godine se susreo sa porodicom u Sarajevu. U filmu se pojavljuju brojni sudionici događaja iz opkoljenog Goražda donoseći ratna sjećanja i svjedočenja. Kolektivna priča o hrabrosti, ljubavi prema porodici, gradu i državi.

Film je dio projekta UNSAFE GORAŽDE koji su pokrenuli Enrico Dagnino, Claudia Zini, Fuad Fule Bavčić i Quentin Fagart još 2017. godine s ciljem prikupljanja ratnih uspomena i svjedočanstava, istraživanja arhiva i intervjuiranja branitelja i raznih pripadnika civilnog društva koji su hrabro branili svoje grad od agresije.

Film je finansiran od Međunarodnog fonda za pomoć kulturnim i obrazovnim organizacijama 2021 njemačkog saveznog ministarstva vanjskih poslova, Goethe-Instituta i drugih partnera, a realizirala ga je Kuma International u partnerstvu s Brodac Gallery.

Osim filma u Goraždu je za danas planirana i izložba knjiga i fotografija povodom obilježavanja 30. godišnjice opsade