Press konferencija u Centru za kulturu Goražde povodom predstojećeg XVIII Internacionalnog dječijeg festivala „ Šta se pjesmom sanja“

NA  FESTIVALU ĆE  BITI IZVEDENO 14 NOVIH PJESAMA ČIJI SU AUTORI IZ  BUGARSKE, SRBIJE I BIH

Murat Fejzić, direktor  goraždanskog Centra za kulturu i Mensura Sijerčić, rukovodilac kulturno – umjetničkih djelatnosti u ovoj ustanovi, predstavili su medijima, na današnjoj press konferenciji, detalje vezane za XVIII Internacionalni dječiji festival „ Šta se pjesmom sanja“ koji će se održati u subotu, 2. decembra.

-Sa radošću najavljujemo još jedan Festival za djecu ali i sve one kojima su važni stvaralaštvo za djecu. Mi već decenijama tom stvaralaštvu i kreativnom izražavanju djece posvećujemo maksimalnu pažnju i predstojeći  Festival je jedan od najljepših izraza tog našeg opredjeljenja. Mislim da naš festival spada među najuspješnije u regionu, a zaposleni u našoj ustanovi uložili su napore, da u postojećim okolnostima, učinimo sve kako bi sve što je vezano za ovogodišnji Festival protekne u najboljem redu. – rekao je na pressu Murat Fejzić, direktor Centra za kulturu Goražde, zahvalivši se svim pokroviteljima i sponzorima ove manifestacije koja svrstava Goražde među regionalne centre dječije pjesme.

Mensura Sijerčić je najavila da će na ovogodišnjem Dječijem festivalu biti izvedeno 14 novih pjesama, a nastupiće 16 malih pjevača. Autori pjesama su iz Srbije, Bugarske i Bosne i Hercegovine. Radujemo se novom susretu sa našim prijateljima koji su prisutni na Festivalu niz godina i podržavaju naše napore da afirmišemo sve stvaraoce za djecu i naravno najmlađe izvođače. Na Festivalu će biti dodjeljenje nagrade stručnog i dječijeg žirija,  nagrada autoru najboleg teksta kao i nagrade autorima nagrađenih kompozicija. U vrijeme dok žiriji budu donosili odluke, biće izveden revijalni program  tokom koga će nastupiti  i učesnici sa ranijih dječijih festivala. Producent i ovogodišnjeg festivala je Adnan Mušanović koji uz mnogo pažnje pomaže da naš festival bude uspješan – kazala je Sijerčić.

Organizator XVIII Internacionalnog dječijeg festivala „ Šta se pjesmom sanja“  je Centar za kulturu Goražde, pokrovitelj je Grad Goražde a zlatni sponzor Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde. Organizaciju festivala pomogli su i brojni lokalni sponzori.

Medijski pokrovitelji su  RTV BPK Goražde, RSG radio i novina „ Glas Goražda“.

Nakon festivalske večeri na koktelu za njegove učesnike, organizatore, pokrovitelje i sponzore biće promovisan CD sa festivalskim pjesmama.

Inače, goraždanski festival dječije pjesme u proteklih 17 godina okupio je nekoliko desetina autora tekstova, muzike i aranžmana, izvođače iz desetak zemalja regiona, a na njemu je nastalo više od 250 pjesama. Treba svakako reći da su autori tekstova, muzike i aranžmana istinski prijatelji festivala, obzirom da su svoja djela poklanjali djeci, festivalu i Goraždu. Tako je i ove godine.

S.Kl