PRIPREME ZA FINALNU NOĆ XX DJEČIJEG FESTIVALA “ŠTA SE PJESMOM SANJA” GORAŽDE 2019

JU Centar za kulturu Goražde uveliko radi na pripremi XX Internacionalnog dječijeg festivala  “ Šta se pjesmom sanja”  Goražde 2019.

Ove godine na jubilarnom XX dječijem Festivalu nastupiće 14 izvođača, a Festival će se održati 14. decembra 2019. godine u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde.

Kao i prethodnih, i ove godine Festival su podržali Grad Goražde, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde, te Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

Festival dječije pjesme pod nazivom “Šta se pjesmom sanja” prvi put je održan ratne 1994. godine. U poslijeratnom periodu postao je jedan od prvih festivala na području BiH koji je dobio prefiks internacionalni, jer okuplja autore i izvođače sa širih prostora regiona. Osim autora i djece sa područja cijele BiH, učestvovali su i oni iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Italije, Bugarske, Makedonije i drugih zemalja. Festival, prvenstveno doprinosi popularizaciji i unaprijeđenju kvaliteta dječijih pjesama. Do sada je na ovom Festivalu snimljeno preko 300 dječijih pjesama, što predstavlja bogatstvo dječijih pjesama. Dosadašnji festivali su od relevantnih muzičkih stručnjaka dobili veoma visoke ocjene, a pjesme sa ovog festivala se mogu čuti na brojnim medijima u BiH i susjednim država. Pjesme koje se izvode na Festivalu, slušaju se na mnogim radio stanicama u BiH, ali i šire, te se koriste za pripremu dječijih performanasa za različite prilike.