Promovisana knjiga Breza-94 autora Seada Jusića

U Maloj sali Centra za kulturu promovisana je knjiga „Breza-94 Bužimska Bosanska bitka“ autora Seada Jusića. Riječ je o pobjedničkoj priči slavne 505.viteške brigade pod komandom generala Izeta Nanića. Između ostalog autor u knjizi osim priča sudionika ratnih dešavanja donosi brojne izvještaje, transkripte i intervjue zarobljenih vojnika sa agresorske strane, te ispovijesti vojnika 505. Viteške brigade koji se sjećaju herojske odbrane Bužima i Unsko-sanske regije. Breza 94- je naziv operacije agresora, a koliko je bila bitna za neprijatelja svjedoči i činjenica da je njom komandovao general tzv. Vojske RS-a Ratko Mladić. Autor knjige Sead Jusić naglasio je da ne smije postojati stigmatizovanje žrtve te da se na toj temi mora istrajavati.

„Pouka ove knjige je mir i ostavljanje djeci u amanet naš ponos pobjede. Drago mi je da su grad, predstavnici ratnih udruženja omogućili promociju u ovom gradu, jer bez Podrinja i Krajine ne bismo mogli zamisliti Bosnu. U knjizi se radi o komadantu, kreatoru i vođi Izetu Naniću i 505. Viteškoj brigadi o njegovima najbližim saborcima, običnim ljudima koje ostavljamo da se ne zaborave i da se naša djeca mogu identifikovati s njima“-riječi su autora Seada Jusića.

Kao promotori govorili su prof.dr Muamer Kalić nosilac zlatne patriotske plakete,i profesor na Internacionalnom fakultetu u Goraždu koji je tom prilikom istakao važnost dokumentovanja ovih historijsko vrijednih knjiga, posebno za mlađe generacije kako bi se podsjećali kakva se „kataklizma“ dogodila ovoj regiji.Prošlost ne smijemo zaboraviti,jer na taj način nema građenja budućnosti riječi su profesora Kalića.Svoje viđenje djela sa prisutnima je podijelio  i gradonačelnik Ernest Imamović koji je tom prilikom istakao da djelo zaslužuje da se nađe na bibliotečkim policama,jer se radi o metodološki izvanrednom opusu,i da Goražde kao grad heroj ima dobar primjer kojim pravcem treba da se vodi u pogledu prisjećanja na ratne dane.Dodao je da ga knjiga na poseban način podsjeća na rahmetli komadanta Ziama Imamovića.Jedan od promotora Mirsad Selmanović prisjetio se uloge 5. Korpusa jedinog u državi koji je držao granicu u dužini od 100 km i koji je natjerao neprijatelja na furiozan bijeg.Iako je suprotna strana optuživala ovaj korpus za rušenje na desetine vjerskih objekata,nijedna presuda se nije našla pred istražnim organima Tribunala za bivšu Jugolsaviju.Ovom prilikom predstavio je i svoju knjigu Grabež 1992-1993.

Promociji knjige prisustvovali su mufitija goraždanski Remzija ef. Pitić,gradonačelnik grada Goražda Ernest Imamović,pomoćnik gradonačelnika dr.Sanid Zirak,Refik ef. Čaušević,vijećnici grada Goražda, kao i nekolicina ljubitelja pisane riječi.