Promovisana knjiga poezije autorice Dijane Gabela „ NEMIRNO SRCE“ ZA SVA SRCA KOJA TREPERE DOBROM

Goraždanski Centar za kulturu, nastavljajući da promoviše književno stvaralaštvo i podržava autore u oblasti književnosti, organizovao je promociju knjige poezije Dijane Gabela. U maloj sali Centra za kulturu predstavljena je knjiga koja je poetski prvijenac ove mlade autorice.
Stihove iz zbirke, uz autoricu, govorile su Nejla Riđević i Sara Kadrić, a muzički doprinos promociji darovala je Ajla Balić, profesorica flaute u OMŠ „ Avdo Smailović“.
Promotor knjige bio je Slavko Klisura.
„Ova zbirka je melahonična, sjetna ali i optimistična ispovijest pjesnikinje koja iako mlada u sebi nosi mudrost koju trebamo prihvatiti i podržati i kao svojevresno životno upozorenje šta jeste a šta nije važno kako bismo živjeli u suglasju sa sobom i poziv da se vratimo najvažnijim ljudskim vrijednostima vraćajući se tako samima sebi.
Zbirku Nemirno srce otvara pjesma pod naslovom „Drugačija“ a samo uslovno zatvara pjesma pod naslovom „Vječna djevojka“…Prva je Dijana a posljednja pjesma je Drina…Obje sa snagom, jesenjom sjetom, modrinom neba, neukrotive volje i bistrine koju često ljudi ne prepoznaju..
Nemirno srce sakuplja pedeset sedam pjesama koje samo na prvo čitanje jesu svaka za sebe ali se svakako naslanjaju jedna na drugu i čine cjelinu koja je autentična pjesnička biografija Dijane Gabela.
Je li ova zbirka pjesama zbirka ljubavne poezije. Jeste iako nas možda naslovi pjesama ne upućuju na takvu ocijenu. Jeste jer Dijana Gabela živi ljubav, svekoliku ljubav koju daruje svima ma koliko bila povrijeđivana ili iznevjerena u svom koračnju prema ljudima, koračanju koje je široko raširenih ruku. Jeste jer pjesnikinji Dijani Gabeli ljubav je – misija koju je izabrala i od koje ne odustaje.
Melanholični stihovi i sjeta koja treperi iz nekoliko pjesama samo su Dijanin tihi odgovor na one ljudsku zlobu ili zavist ili bilo šta što nije dobro među nama..I njena poruka – šta je to važno u našim međusobnim odnosima.
Hoću li pogriješiti ako kažem da, ako želimo da do nas u punoj snazi i iskrenosti dođu stihovi Dijane Gabele trebamo imati otvorena i nemirna srca…Mislim da neću.
Nemirna srca su srca koja su otvorena za sve što je dobro i srca koja trepere poput krila leptira kako bih u letu u njih ušla svijetlost.
Donijeti svijetlost ljudima i jeste misija pjesnika. Iako je ovo njena prva zbirka poezije Dijana Gabela to uspješno čini „– rekao je Klisura.
Promociji su prisutvovali i đaci goraždanske Osnovne škole „ Fahrudin Fahro Baščelija“i upravo je njima autorica zbirke poezije „ Nemirno srce“ Dijana Gabela uputila poučnu poruku o vrijednostima čitanja i pisanja, koje, kako je kazala, donose nemjerljivo bogatstvo i čine sve one koji pišu i čitaju dobrim ljudima.