RADOST I OSMIJESI U VELIKOJ SALI CENTRA ZA KULTURU

Radost za najmlađe u Goraždu – lutkarska predstava „ Prodani osmijeh“- ili šta je vrijednije – bombona ili osmijeh

RADOST I OSMIJESI U VELIKOJ SALI CENTRA ZA KULTURU

„ Osmijeh je ruho svakome danu
Od osmijeha nema radosti veće
Osmijeh je lijek, melem na ranu
Kad nema osmijeha, nema ni sreće“…

Ovo su stihovi iz pjesme koja na plakatu najavljuje sjajnu lutkarsku predstavu pod znakovitim naslovom i porukom „ Prodani osmijeh“. Predstavu je za mališane iz Goražda, u velikoj sali Centra za kulturu je izveo ansambl Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

„ Prodani osmijeh“ je priča o dječaku Timu koji pada u iskušenje da proda svoj osmijeh za jednu bombonu. U susretu sa starim gradskim Satom biva upozoren da je ugovor koji je sklopljen sa Vjetropirom nepovoljan za Tima i da je prevaren i iskorišten. Rađa se želja za povratkom prodatog osmijeha, ali se susreće sa još jednim iskušenjem, a to je vještica Ognjenoga. Ona skuplja dječije osmijehe da bi ih iskoristila za svoje egoistočne ciljeve – dječiji osmjesi su njen eliksir mladosti…

Sve je u ovoj predstavi za koju su tekst napisali Nađa Vasileva i Darko Kovačovski( koji je i režiser), od vrhunskih glumaca i animatora lutaka do sjajnih – scenografije, songova i svijetlosnih efekata bilo nova i velika radost za goraždanske mališane.

Pokazali su to oni i veselim reagovanjem na igru glumaca ali i ukupnu priču ove predstave koja svakako ima i edukativni karakter. I poruku: (o)smijeh je najvrijedniji!

Ova lutkarska predstava bila je poklon djeci Goražda u okviru programa obilježavanja Dana državnosti BiH.
Zaista, lijep poklon! Neka ih bude još više! Osmijesi dječaka i djevojčica nakon predstave to traže od nas!