RANE SU SVAKE GODINE SVE DUBLJE

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježena 28. godišnjica stravičnih zločina u naselju Lozje kod Goražda

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje i učenjem Fatihe, obilježena je 28.godišnjica stravičnih zločina u naselju Lozje kod Goražda.

U više navrata o strašnim zločinima nad više od 40 civila o torture kroz koju su prošli  oni koji su toga dana bili zarobljeni, svjedočio je i Muhamed Sijerčić, koji ne krije ogorčenje zbog pasivnosti nadležnih organa.

-U ranim jutarnjim satima srpske snage napale su naselje i nisu birale metode, načine i sredstva da unište  bošnjačko stanovništvo koje je tu živjelo. Srpsko stanovništvo prethodno se bilo povuklo u okolna mjesta. Čim su se čuli pucnji mi smo pčeli izlaziti na vrata, prozore, a oni su počeli ubijati. Oni koji su preživjeli trčali su prema Drini kako bi obalom stigli do Goražda. Sa obližnje kuće naredbodavac, predratni komandir milicije u Goraždu, putem megafona je pozivao: “Ne zarobljavajte. Tucite u živo meso i pravac Drina”- sjeća se Sijerčić.

Dodaje da sve što može ispričati danas predstavlja samo dio užasa od 22.maja 1992.godine.

-Neke su zarobili, među njima moju majku,sestre, sestriće… Mladiće, moje komšije, odveli su na Rorove, par kilometara od Goražda. Tu su ih vezali za drveće i u njih kucali eksere, maltretirali ih, pa čak odsijecali i pojedine dijelove tijela. To smo vidjeli kad smo ih našli i sahranjivali dodaje Sijerčić.

Tužna godišnjica obilježena je sa manjim brojem prisutnih bez uobičajenih obraćanja sa još jednim apelom pravosudnim organima da preživjelima kojih je savkim danom manje, osiguraju pravdu i istinu o naredbodavcima i izvršiteljima gnusnih zločina u Lozju.

 

S.Turčalo