RATNA POSTAVKA ZAVIČAJNOG MUZEJA BRITANSKE VOJNIKE PODSJETILA NA MISIJU U GORAŽDU

Goraždanski Zavičajni muzej posjetili veterani britanskog bataljona koji su u Goraždu boravili u mirovnoj misiji tokom opsade Goražda u prošlom ratu

RATNA POSTAVKA ZAVIČAJNOG MUZEJA BRITANSKE VOJNIKE PODSJETILA NA MISIJU U GORAŽDU

Zavičajni muzje Goražda koji djeluje u okviru Centra za kulturu sve je češće mjesto koje posjećuju građani i građanke naše zemlje ali i inostrani gosti. Za veliki broj njih posebno je upečatljiva posjeta Ratnoj postavci koja je jedinstveno svjedočanstvo o opsadi Goražda tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Brojni eksponati u ovoj postavci ilustruju istinsku inovativnost stanovnika grada na Drini u njegovim najtežim trenucima i nesalomljivi duh.

Sa ratnom postavkom i svim porukama koja ona sa sobom nosi veterane britanske vojske, pripadnike bataljona koji su u toku opsade Goražda boravili u njemu u mirovnoj misiji, upoznao je Adi Džemidžić, kustos Zavičajnog muzeja.
Nekadašnjim vojnicima, kako je rečeno ovom prilikom, Goražde je jedno od mjesta studijske posjete tokom koje obilaze znamenita ratišta na kojima su boravili u sastavu međunarodnih mirovnih snaga.