SEVDAH I DJEČIJE FESTIVALSKE PJESME OBILJEŽILE PETU FESTIVALSKU NOĆ

Mnogobrojnim sadržajima nastavljena je peta festivalska noć Festivala. U Velikoj sali Centra za kulturu ljubiteljima pozorišne umjetnosti upriličena je predstava „Rod i dom“ Teatra Kabare Tuzla. „Rod i dom“ Safeta Sijerića u dramatizaciji Hasana Džafića, te režije Vlade Keroševića je drama koja kroz poučne situacije, običaje i tradiciju priča tragičnu ljubav Arslana Šipovčanina prema Saniji, ženi njegovog brata. Monodrama je o čovjeku iz sandžaka, ali je itekako priča o metafizici i identitetu čovjeka. Mlade generacije trebaju vidjeti kako se nekad živjelo, po kojim principima su naši očevi odgajani i da tradicija ima lice i naličje. Na neki način, ovo je predstava o prošlom vremenu, ali i o nama danas.

Učesnici likovne kolonije u Domu mladih Centra za kulturu stvaraju nova djela koja ostaju kao poklon Gradu Goraždu.

Na platou Centra za kulturu nezaboravna zabava za mališane i njihove roditelje u kojoj su uživali i mnogobrojni posjetitelji okupljeni oko Olivere Cvetić, Ljiljane Andrić i Milivoja Ilića. Uz prelijepe Festivalske pjesme goraždanske djece predstavljena je knjiga autora Olivere Cvetić i Milivoja Ilić „Čari mašte“ iz Srbije.

U Velikoj sali JU Centar za kulturu Goražde održana je noć sevdaha i tradicionalne muzike. Veče protkano emocijama poklonili su izvođaci tradicionalne pjesme među kojima su Ferid Avdić, Hasiba Agić, Hamid Ragipović-Besko. Vesna Hadžic, Bahrija Hadžijalic, Esad Kovačević, Galib Husović, Safet Bučo, Sejo Pitić, uz pratnju orkestra Damira Galijaševića. Program  je vodio  Enver Sadinlija poznato tv lice. Događaj nam je priredila fondacija SEVDAH koja je nastala početkom godine od strane Damira Galijaševića  u cilju očuvanja bosanskog duha u muzičkoj umjetnosti.