Sjednica Organizacionog odbora manifestacije “ Sunce nad Drinom – Dani Isaka Samokovlije” u Goraždu

Sjednica Organizacionog odbora manifestacije “ Sunce nad Drinom – Dani Isaka Samokovlije” u Goraždu

SUNCE NAD DRINOM U SPOMEN NA VELIKOG PISCA

„ Rođen sam u Goraždu, toj maloj varošici istočne Bosne, kroz koju teče divna i plahovita Drina. Gotovo cijelo svoje djetinjstvo proveo sam na toj rijeci…
Zanosila me je kao neko živo, božanstveno biće. Njena bistra čarobna zelena boja, puna sunca, koja mi se tih godina redovno slijevala u dušu svakog ljeta, ispunila mi je cijeli život vedrinom, čisttom i nekom čudesnom snagom..“

Ovako je o svom zavičaju i rijeci Drini, u svevremenskom zapisu „Sunce nad Drinom“ pisao veliki bosanskohercegovački književnik i humanista Isak Samokovlija. Pripovjedač koji je , ma gdje je hodio i ma gdje je živio ostao neraskidivim nitima vezan za zavičaj, za ljubljenu rijeku, za Goražde koje će postati izvorište brojnih tema za njegove pripovjetke i junake njegovih dijela.

Veliki Isak je sebi spomenik podigao još za života. Svaka njegova pripovjetka, sve njegove knjige su – spomenik. Spomenik je zapravo cijeli njegov život.

Goražde na primjeren i dostojanstven način čuva sjećanje na velikog pripovjedača kroz manifestaciju “ Sunce nad Drinom – Dani Isaka Samoklovlije” čiji je organizator i domaćin ovdašnji Centar za kulturu. U organizaciju ove cjelogodišnje manifestacije uključeni su i Jevrejska zajednica BiH, gradovi Goražde i Sarajevo, Općina Fojnica.

Na daanašnjoj sjedednici Organizacionog odbora naredne manifestacije kome je predsjedavao goraždanski gradonačelnik dr.sci Muhamed Ramovioć, utvrđen je njen program i razgovarano o detaljima organizacije.

Tradicionalno, manifestacija počinje 15. januara, kada će pred bistu pripovjedača i humaniste dr.Isaka Samokovlije koja se nalazi u krugu Doma zdravlja, ustanove koja nosi njegovi ime, biti položeni buketi cvijeća.
U holu Centra za kulturu, posjetioci će moći da vide panoe sa fotografijama naslovnica iz Samokovlijinih djela, a potom će se u maloj Sali centra za kulturu održati program u kome su planirani književno – scenski performans “ Drina je za mene jedan od najdubljih doživljaja” I tri predavanja vezana za književni opus i ljekarski rad Isaka Samokovlije.

Manifestacija se nastavlja u februaru raspisivanjem javnog poziva za izradu literarnih radova za učenike osnovnih i srednjih škola vezanih za Samokovlijin životni i stvaaralački opus koji će, tradicionalno, biti i teme kviza znanja za osnovce i srednjoškolce iz BiH.

Sunce nad Drinom koje je Samokovlija za sva vremena smjestio u priču i sjećanja grije i danas, sve one kojima su vječna rijeka i grad, u srcu.