SJEDNICA ORGANIZACIONOG ODBORA XX INTERNACIONALNOG DJEČIJEG FESTIVALA “ŠTA SE PJESMOM SANJA”

Sjednica Organizacionog odbora XX Internacionalnog dječijeg festivala “ Šta se pjesmom sanja”koji će u Goraždu biti održan 14.decembra

NA JUBILARNOM FESTIVALU U IZVEDBI 14 PJESAMA NASTUPAJU NAJMLAĐI PJEVAČI IZ BUGARSKE, SRBIJE, CRNE GORE I BOSNE I HERCEGOVINE

Na jubilarnom, dvadesetom Internacionalnom dječijem festivalu “Šta se pjesmom sanja – Goražde 2019.“ koji će se u organizaciji Centra za kulturu održati 14. decembra biće izvedeno 14 novih kompozicija. Nastupiće najmlađi pjevači iz BiH, Srbije, Crne Gore i Bugarske – rečeno je na današnjoj sjednici Organizacionog odbora Festivala.

Kako je kazao Murat Fejzić, direktor goraždanskog Centra za kulturu, za festival je vladalo značajno interesovanje autora tekstova, muzike i aranžmana, izvođača posebno. –
– Dvije decenije koliko traje ova naša manifestacija, svrstale su je među najprestižnije dječije festivale u regionu, a nas kao organizatore potvrdile kao uspješne, inovativne i gostoljubive. Hvala svim autorima izvođačima, roditeljima djece koja su nastupala ili će nastupiti i naravno, našim pokroviteljima i sponzorima koji nas podržavaju u ovoj našoj misiji promocije stvaralaštva za djecu i dječijeg kreativnog izražavanja – naglasio je Fejzić.

-Goražde treba da se ponosi ovim Festivalom jer on je po mnogo čemu jedinstven, obzirom da je potpuno autorski i za dvadeset godina značajno je obogatio region sa pjesmama za djecu i u literarnom i u muzičkom smislu. U porodici dječijih festivala, goraždanski festival koga sa mnogo posvećenosti pripremaju uposleni u Centru za kulturu i njihovi saradnici, spada među najbolje, a mi u Gradskoj upravi sa zadovoljstvom sve protekle godine smo podržavali ovu manifestaciju i nastavićemo to činiti ubuduće. Jer, ovaj je Festival mnogo više od samih pjesama, on i u društvenom, humanističkom, integrativnom, edukativom smislu zaista znači mnogo, osobito u kontekstu ukupnih uslova u kojima danas odrastaju djeca – rekao je ovom prilikom Sanid Zirak, pomoćnik gradonačelnika Goražda i predsjednik festivalskog Organizacionog odbora.

Festival dječije pjesme pod nazivom “Šta se pjesmom sanja” prvi put je u Goraždu održan ratne 1994. godine. U poslijeratnom periodu postao je jedan od prvih festivala na području BiH koji je dobio prefiks internacionalni, jer okuplja autore i izvođače sa širih prostora regiona. Osim autora i djece sa područja cijele BiH, učestvovali su i oni iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Italije, Bugarske, Makedonije i drugih zemalja. Već odavno festival je opravdao svoje postojanje i doprinio popularizaciji i unaprijeđenju kvaliteta dječijih pjesama.
Dosadašnji festivali su od relevantnih muzičkih stručnjaka dobili veoma visoke ocjene, a pjesme sa ovog festivala se mogu čuti na brojnim medijima u BiH i susjednim država. Na proteklih devetnaest festivala izvedeno je više od 280 pjesama a pred publikom je nastupilo oko 300 malih pjevača iz više zemalja Balkana.

Pokrovitelji i ovogodišnjeg festivala su Grad Goražde, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde te Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

S.Kl