„SNIVAJ GORAŽDE“ PJESMA KOJA JE ČETIRI DECENIJE SIMBOL LJUBAVI PREMA GRADU NA DRINI

Odavno jedan događaj nije ispunio veliku salu Centra za kulturu ali i srca brojnih Goraždana koji su prisustvovali promociji CD-a pjesme „Snivaj Goražde“, svojevrsne himne ovog grada. Posebnu noć ispunjenu emocijama priredili su brojni goraždanski umjetnici, muzičari, pjevači, pjesnici, koje je uz ovu priliku okupio novinar, urednik i pjesnik Slavko Klisura obilježavajući na ovaj način jubilej pjesme koja traje već 40 godina i isto toliko svog novinarskog rada. Svojim novinarskim perom u protekle četiri decenije Slavko je napisao mnogo tekstova, stihova, pjesama, no priznaje, „Snivaj Goražde“ je posebna, jer je u nju smjestio svu svoju mladalačku ljubav prema Goraždu, Drini i ovdašnjim ljudima…

Pjesma „Snivaj Goražde“ nastala je 1978. godine i prvi put je snimljena za potrebe dokumentarnog filma o Goraždu „Grad na dlanu“, kada joj je muzički život dao Goraždanin Edin Bukovica. Poslije je muziku uradio Samir Obarčanin i tu verziju su pjevale brojne generacije u protekle četiri decenije.

„ Moje je srce ispunjeno jer sam u ovoj noći bio u Goraždu koje volim, gradu dobrote, emocija i ljubavi gdje, kada se pomene ime Goražda ili se o njemu pjeva, nije sramota pustiti iskrenu, ljudsku, goraždansku suzu. Hvala svim mojim prijateljiam koji su dali doprinos ovoj večeri. Nažalost trebalo je toliko godina da pjesmu „smjestimo“ na CD ali i to smo uspjeli uz pomoć dobrih ljudi. Ograničen je tiraž u kojem je štampan CD, a moja je želja da on najprije stigne u škole, horove kako bi se nastavila pjevati. Kada bude prilike obezbjedit ćemo i dodatne za sve one koji ovu pjesmu doživljavaju svojom“ – kaže Slavko.

Pjesmu su na sceni Centra za kulturu pjesmu izvele Aida Mušanović-Arsić, Džejla Ramović, Adisa Borovac, Amina Ćurovac, Aldijana Džananović, Eldina Terović, Elmedina Laličić, Džana Sijerčić-Manjo, Medina Turković, Anja Klisura koje su odrastale uz ovu pjesmu, te je i snimile za CD. Zajedno s njima pjevala je i brojna publika.kao i đaci goraždansih osnovnih škola ” fahrudin Fahro Baščelija” i ” Husein ef. Đozo”.

Mnogo truda uložio je i muzički producent i aranžer Adnan Dado Mušanović te nastavnica muzičke škole Selma Verem.
Svoje znanje i zajedničku ljubav prema pjesmi i njenim porukama, u kreiranje omota CD-a s pjesmom, poklonili su Anja Klisura i Denis Barukčić, dok je autor fotografije na naslovnici CD-a Drago Nemec.

Promociju su nastupima upotpunili i članovi benda “Zona isključenja”, Džejla Ramović, Damir Mašić, dok se video porukom sugrađanima obratio i Emir Bukovica iz Zagreba, te Alma Pašić iz Švedske. Učešće u ovoj večeri imali su i mladi muzičari Bakir Vehabović, te goraždanska Rock škola, kao i članica Kniževnog kluba “Isak” Elma Ahmetspahić, dok su o pjesmi govorili nastavnici OMŠ ” “Avdo smailović” Samir Obarčanin i Selma Verem.

„ Poslije 40 godina promocija pjesme, to možda nekome izgleda čudno, ali ta pjesma se pjeva i traje toliko. Ja sam zaista sretan da sam autor muzike njene druge verzije. U protekle četiri decenije ne može se izbrojati broj učesnika, horova koji su je pjevali širom svijeta. Sjećam se u Lincu na prvoj svjetskoj olimpijadi horova, hor Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“ koji sam tada vodio, osvojio je bronznanu medalju, a jedna od tri pjesme koje smo pjevali bila je „Snivaj Goražde“ – kazao je Obarčanin.

„ Lijepo je bilo vidjeti punu salu i zaista smo sretni što smo dali svoj doprins ovoj večeri.Pjesma Snivaj Goražde od prvog slušanja mi se svidjela, tekst muzika i sve. Pomalo sam ljubomorna jer ja sam banjalučanka i fali mi moj grad, kojem ne mogu kao Goražde pjevati njegovu pjesmu. Kroz svoj posao koji radim vodila sam horove, među kojima je i „Fortuna“ i zaistaje bilo lijepo nositi tu pjesmu i prenositi je drugima kroz nastupe. Tekst koji ima snažnu poruku i melodiju, sve je to veoma lijepo upakovao naš Adnan Mušanović i ta pjesma je zaista himna ovog grada.Prepoznatljiva i poznata svuda gdje smo nastupali i drago mi je da se bar dio hora okupio kako bi smo je i snimli“ – kazala je Selma Verem.

Vrijeme u kojem je promovisan CD sa pjesmom puno je simbolike. Jubileji autora i pjesme od 40 godina, “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“, promocija na datum 26. januar koji se obilježava kao “Dan sjećanja na žrtve genocida i Dan prvog oslobođenja Goražda u Drugom svjetskom ratu“.

„ Srcem vjerujem da i danas važe poruke iz ove pjesme. Eto kako ništa nije slučajno. U isto vrijeme rođendan slavi ova vječno mlada pjesma i ja obilježavam 40 godina rada u novinarstvu. A ako sam dodirnuo ovom pjesmom i mrvicu onog što je o Goraždu napisao veliki Isak ili opjevao Rade Jovanović, ja sam sretan čovjek. Datum 26. januar je jedan od praznika mog grada i zato neka se sve poruke iz moje pjesme i drugih priča i pjesama o Goraždu sliju u jednu ‘Snivaj Goražde, neka te ljubav vodi’ – zaključuje Slavko Klisura.

Izlazak CD sa pjesmom “Snivaj Goražde“ pomogli su Grad Goražde, Udruženje “Goraždani u Skandinaviji”, sarajevska kompanija “Express Courier” d.o.o, licencirani zastupnik za UPS (United Parcel Service) u BiH na čijem je čelu Goraždanin Mirza Bavčić. Podršku su pružili i Goraždanka Džemila Bukovica koja živi u Dubrovniku i njeni prijatelji iz ovog grada, te Centar za kulturu Goražde.

Elma Geca
Foto: B.imamović, D. Barukčić, T. Klisura