SPORTSKIM TAKMIČENJIMA U ZNAK SJEĆANJA NA SIGO NASTAVLJEN PROGRAM OBILJEŽAVANJA 18. SEPTEMBRA DANA GRADA GORAŽDA I BPK

U organizaciji Ministarstva obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta BPK-a Goražde a uz tehničku podršku JU SSŠ ”Džemal Bijedić” Goražde, te konsultaciju sa organizatorima Sportskih igara goraždanskog okruga iz perioda njihovog održavanja, danas su u sklopu programa obilježavanja 18. septembra Dana Grada Goražda i BPK-a Goražde na sportskim terenima ”1. Maj” održana sportska takmičenja koja su organizovana u znak sjećanja na Sportske igre goraždanskog okruga (SIGO). U okviru natjecanja u nogometu, košarci, odbojci, rukometu, atletici i šahu učešće su uzele osnovne i srednje škole sa područja BPK-a.

Ceremonija svečanog otvaranja sportskih takmičenja okupila je zvaničnike BPK-a i Grada Goražda, zatim pokretače ideje SIGO, kao i same učesnike prvih Igara.  Današnjoj ceremoniji prisustvovao je i gradonačelnik Ernest Imamović, a čast da sportska takmičenja u znak sjećanja na SIGO svečano proglasi otvorenim pripala je premijerki BPK-a Aidi Obući.

Sportske igre goraždanskog okruga (SIGO), jedna su od najstarijih i najmasovnijih sportskih manifestacija u Bosni i Hercegovini u periodu odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992. – 1995. u kojim su učešće uzeli predstavnici gradova Podrinja i iste su manifestovale svu snagu otpora i neuništivost duha u ratu.