SUNCE NAD DRINOM I BOJE PRIJATELJSTVA U FOJNICI

U okviru manifestacije „ Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ u Fojnici, povodom dana Općine, postavljena izložba slika i skulptura

Izložbu su, u okviru manifestacije „ Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“, organizovali Centar za kulturu Goražde, Grad Goražde i Općina Fojnica. Izložba je i u zvaničnom programu obilježavanja dana ove općine

-Poklanjaju nam njihova srca, otvaraju njihove duše u kojima je beskrajna dobrota, ukrašavaju nebo iznad Goražda osmjesima…Na ulicama Goražda, dobrim ljudima grada, pružaju ruke na pozdrav grijući dlanove prijateljstvom. Daruju Goraždu i njegovim građankama i građanima djela nemjerljive vrijednosti . Slike, skulpture, grafike, crteže..
.

Dobri ljudi, umjetnici, obogatili su Goražde blagom koje u oči donosi ljepotu i sreću.

Dio tog blaga, sa radošću, poklanjamo vašim očima i srcima, sretni što veliki književnik i humanista Isak Samokovlija, i na ovaj način povezuje naša dva grada, povezuju i sve nas u zajedničkoj misiji prijateljstva..“

Ove su rečenice ispisane u afiši koja prati veoma uspješnu izložbu slika i skulptura postavljenu u galeriji turskog kulturnog centra „ Yunus Emre“ u Fojnici. Trideset četiri djela predstavljena fojničkoj likovnoj publici dio su nemjerljivo važnog umjetničkog blaga nastalog na goraždanskoj likovnoj koloniji.

Izložbu su, u okviru manifestacije „ Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“, organizovali Centar za kulturu Goražde, Grad Goražde i Općina Fojnica. Izložba je i u zvaničnom programu obilježavanja dana ove općine.

-Imamo istinsko zadovoljstvo da u našem gradu pozdravimo drage prijatelje iz Goražda. Ova izložba koja svakako znači puno u ukupnom programu obilježavanja Dana naše općine, plod je saradnje za koju vjerujem da će u njenom nastavku biti plodonoasna i sadržajna. Već smo dobili poziv da naši umjetnici učestvuju na poznatom goraždanskom Internacionalnom festivalu prijateljstva i taj smo poziv sa zadovoiljstvom prihvatili – kazao je , otvarajući izložbu, fojnički načelnik Sabahudin Klisura.

Gradonačelnik Goražda dr.sci Muhamed Ramović je u obraćanju uputio zahvalnost građanima Fojnice i predstavnicima vlasti na široko otvorenim srcima za Goražde i pacijente iz Goražda koji su upućivani na liječenje u poznati centar „ Reumal“ i na dobroti koju i sada pokazuju.
-Mi smo počastvovani što smo ovdje, na ovoj izložbi, koja je dio brojnih aktivnosti koje Grad Goražde i glavni organizator manifestacije „ Dani Isaka Samokovlije“ – Centar za kulturu iz našeg grada, realizuju u čast velikog književnika. Goražde se na dostojan način odužuje Isaku Samokovliji koji je na tako osoben i iskren način pisao o Goraždu i Drini. Nastavićemo to da činimo i ubuduće a u tim programima, svakako značajno mjesto ima i Fojnica“ – rekao je gradonačelnik Ramović.

O značaju Likovne kolonije „ Boje prijateljstva“ kao dijela Internacionalnog festivala prijateljstva u Goraždu, govorio je na otvaranju izložbe predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Goražde Enver Krajišnik.

Na susretima prijatelja u Fojnici, predstavljen je i književnik klub „ Isak ( djeluje u Centru za kulturu Goražde). Poetske zapise o Drini i Goraždu govorili su Slavko Klisura, Amila Crljenković i Melisa Geca.

Čestitke organizatorima izložbe i želje za uspješan nastavak saradnje ovom su prilikom uputili i ministar u Vladi Srednjobosanskog kantona Salkan Merdžanić i direktor fojničke štamparije Šahzija Buljina.

Organizaciju izložbe u Fojnici pomogla je i goraždanska Srednja stručna
škola ” Džemal Bijedić”.

G.G.