„SUNCE NAD DRINOM“ – Počela 19. manifestacija Dani Isaka Samokovlije

Polaganjem cvijeća ispred biste jednog od najistaknutijih bosanskohercegovačkih književnika Isaka Samokovlije, u krugu Doma zdravlja u Goraždu, počela je 19. tradicionalna manifestacija “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom” Goražde-Sarajevo-Fojnica. Bukete su položili predstavnici Grada Goražda, Centra za kulturu, Doma zdravlja Isak Samokovlija, te Jevrejske zajednice u BiH.
Kulturno-književnom manifestacijom „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ ove godine obilježava se 134 godine od rođenja i 68 godina od smrti velikog književnika, čime Centar za kulturu kao organizator i Grad Goražde kao pokrovitelj, nastavlja čuvati sjećanje na djela istaknutog književnika, velikog humanistu, ljekara i pisca Isaka Samokovliju.
Program manifestacije nastavljen je u Gradskoj “ART” galeriji gdje je upriličeno otvaranje izložbe slika ILK „Boje prijateljstva“ pod nazivom „Sunce nad Drinom“, a potom u holu Centra za kulturu upriličena je posjeta izložbi “Život i djelo Isaka Samokovlije” koja je poklon gradu Goraždu od Jevrejske zajednice BiH. Manifestacija je nastavljena u Maloj sali Centra za kulturu sa prigodnim poetsko-scenskim performansom koji su priredili učenici i članovi dramsko-recitatorske sekcije Osnovne škole “Mehmedalija Mak Dizdar” Sadba pod nazivom „Posljednje Samokovlijino splavarenje Drinom“ i nastupom hora JU „Centar za kulturu“.
O značaju manifestacije govorio je gradonačelnik Grada Goražda Ernest Imamović koji je iskoristio priliku da najavi buduće projekte u okviru Centra za kulturu, kao i otvaranje spomen-sobe koja će biti posvećena našem velikanu Isaku Samokovliji i poznatom pjesniku i kompozitoru sevdalinke Radetu Jovanoviću.
„Ono što je Isak ostavio nama moramo da baštinimo, moramo se boriti da sačuvano njegovo djelo i lik“ – istakao je predstavnik jevrejske zajednice BiH Eli Tauber, te dodao da je vrlo važno da grad Goražde čuva uspomenu na jednog od najboljih pisaca pripovijetke u Bosni i Hercegovini.
Zadovoljstvo da sve prisutne pozdravi ispred Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport imala je Emina Hadžić.
„Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport uvijek će imati razumijevanja za sve kulturne manifestacije, kako stručne, tako i svaku drugu vrstu podrške Centru za kulturu ali i drugim institucijama koje u svom radu i djelovanju promovišu stvaralaštvo. Zadovoljstvo mi je vidjeti ovoliki broj prosvjetnih radnika. Oni su ti koji najviše tereta nose kada su u pitanju generacije koje dolaze. Drago mi je da vidim i učenike, mlade ljude, koji će za desetak godina preuzeti ulogu nosilaca kulturne djelatnosti, kako u našem gradu, tako i u našem kantonu. Moramo ih podržati, moramo afirmisati dječije stvaralaštvo, navesti madim ljudima primjere iz naše prošlosti kako su to mali ljudi poput našeg ljekara Isaka Samokovlije izrasli iz naše sredine i bili primjer kroz generacije. Nakon 100 godina mi baštinimo uspomenu na tog velikog čovjeka koji je ponikao u našem gradu“.
Na samom kraju uslijedio je scensko-muzički performans „Goražde u nama živi“ koju su izveli Sara Kadrić, Slavko Klisura i Dževad Bekrija.
Manifestacija se nastavlja u februaru kada je planirano raspisivanje Javnog poziva za literarne radove u prozi ili poeziji za učenike osnovnih i srednjh škola sa područja Bosansko-podrinjskog kantona, kao i građane BPK, Sarajevskog kantona, Fojnice i BiH. Na proljeće će se održati i kviz znanja za učenike osnovnih i srednjih škola na temu: “Život i djelo Isaka Samokovlije”. Kviz će se održati pod nazivom “Od proljeća do proljeća”.
U mjesecu maju planirana je izložba ULU „Goražde“ Likovne kolonije „Boje prijateljstva“ pod nazivom „Sunce nad Drinom“ koja će se održati u Sarajevu, a u okviru XXVI „Internacionalnog festivala prijateljstva“ Goražde 2023 na Likovnoj koloniji „Boje prijateljstva“, umjetnici će imati priliku slikati radove na temu „Drina u književnom opusu dr. Isaka Samokovlije“.
Sponzor kulturno-književne manifestacije je Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.
Autor teksta: E. Č.
Foto: K. Peštek