SVE SPREMNO ZA POČETAK XX JUBILARNOG INTERNACIONALNOG ’’FESTIVALA PRIJATELJSTVA’’ U GORAŽDU

U Goraždu će se od 01. do 06. augusta održati  XX  Internacionalni „Festival prijateljstva“ Goražde 2017. Ovaj Festival predstavlja jednu od najznačajnijih manifestacija ovog karaktera u regionu.

Tim povodom danas je u Maloj sali JU Centar za kulturu Goražde održana press konferencija na kojoj je predstavljen program ovogodišnjeg Internacionalnog ”Festivala prijateljstva”.

Govoreći o samom značaju Festivala i o organizaciji ovogodišnje manifestacije predsjednik Organizacionog odbora ”Festivala prijateljstva” dr.sci. Muhamed Ramović je kazao – ”Sretni smo što je sve spremno za početak 20.-tog jubilarnog Internacionalnog „Festival prijateljstva“ Goražde 2017. i na sve ono što je do sada urađeno tokom svih ovih 20 godina. 20 godina baštinimo kulturu različitosti, druženje mladih, širimo prijateljstvo što je cilj samog Festivala. Znate šta znači da godinama okupljate preko 40 slikara iz cijelog svijeta u okviru likovne kolonije ‘Boje prijateljstva’ koji svoja djela poklanjaju Goraždu i sada je naš grad jedna kolonija, jer zamislite da imamo oko 600 djela koja su raspoređena po raznim institucijama i ustanovama u gradu, tako da smo sretni samo kad pogledamo na taj jedan dio Festivala, a imamo preko 80 sadržaja za sve uzraste od najmlađih do najstariji što daje jednu posebnu dimenziju našem Festivalu u ovako jednoj teškoj finasijskoj situaciji u BiH. Budžet ovogodišnjeg Festivala je nekih 80.000,00 KM što je, ako se uzme u obzir broj sadržaja, veliki uspjeh. Zahvalan sam cjelom Organizacionom odboru, uposlenicima Centra za kulturu, medijima koji su pratili organizaciju i želim da nam XX  Internacionalni „Festival prijateljstva“ Goražde 2017. protekne u najboljem redu.

Dragi sugrađani, Goraždani odakle god nam došli, uvaženi prijatelji i gosti, neizmjerna je čast uputiti vam dobrodošlicu na jubilarni XX Internacionalni Festival prijateljstva, jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali i čitavoj Bosni i Hercegovini. Nadamo se da će i ove godine festivalski sadržaji biti veoma posjećeni, te očekujemo veliki broj posjetitelja i gostiju. Svima vama koji planirate posjetiti Goražde, želimo dobrodošlicu i lijep provod u gradu na Drini, te se nadamo da ćete sa sobom ponijeti najljepše uspomene.”

U proteklih devetnaest godina, u okviru festivalskih zbivanja, u oblastima muzike, književnosti, pozorišta, filma, likovne umjetnosti, stvaralaštva o djeci i za djecu, promocije tradicije i starih zanata, u Goraždu se brojnoj publici predstavilo nekoliko hiljada umjetnika iz cijelog svijeta.

Ovaj, po mnogo čemu jedinstveni Festival, nastao je kao plod velikog prijateljstva između građana Goražda i Bretanje. Kolektiv koji nosi upravo ime Bretanja – Goražde dao je nemjerljiv doprinos nastanku i razvoju Festivala, čemu su se, iskrenim i nesebičnim angažmanom poslije pridružili i  istinski prijatelji Goražda, iz Baskije, grada San Sebastijana, a potom iz niza drugih zemalja.

I ove godine, organizator Festivala, goraždanski Centar za kulturu, pod pokroviteljstvom gradske uprave Grada Goražda i  Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde čini sve da manifestacija bude što bolje pripremljena, sadržajno fokusirana na propagiranje amaterskog umjetničkog djelovanja, te da uključi što veći broj mladih koji će uzeti svoje učešće na ovoj manifestaciji – ističu organizatori Festivala.

Uz koncerte  pop – rok, zabavne i narodne muzike, veliku vrijednost Festivala svakako čine i tradicionalna Likovna kolonija “Boje prijateljstva”, brojne kreativne radionice za  djecu, pozorišne predstave i filmske projekcije, sajam i promocije knjiga. U programu su i večer folklornih ansambala, atraktivne sportske igre mladih koje se održavaju na  Žanju, te šahovski  turnir. Posebno zanimljive biće svečanosti otvaranja i zatvaranja Festivala, a svake godine posebnu čar Festivalu, na njegovom kraju, daje veliki dječiji maskembal, pa će tako biti i ove godine.

U okviru Festivala organizovaće se i svakako zanimljiv događaj – Sajam starih i umjetničkih zanata koji je regionalnog karaktera. Pažnju posjetilaca, gurmana posebno, posve sigurno će privući i bosanska avlija na kojoj će posjetioci moći da kušaju tradicionalna bosanska jela.

U organizaciji Festivala aktivno su uključeni i goraždanski dječiji vrtići “Sunce” i “SOS”, dječiji park “Plavi cvijet”, Udruženja starih zanata i obrtnika, goraždanski teatar mladih i pop – rok škola, Udruženje pedagoga sporta, šahovski klub “ Goražde”.

Medijski pokrovitelji XX Internacionalnog festivala prijateljstva u Goraždu su RTV BPK Goražde i RSG Radio.

Dvadeseti jubilarni Internacionalni ’’Festival prijateljstva’’ u Goraždu počinje u utorak, a centralna svečanost otvaranja na platou Gradske dvorane počet će u 20 sati i 30 minuta. U ime mladih poruke mira i prijateljstva u svijet će uputiti Džejna Velić, učenica generacije, a festivalsku zastavu na jarbol će podići učenici generacije.

Dobro došli u Goražde!