SVEČANO OTVOREN JUBILARNI XX INTERNACIONALNI ”FESTIVAL PRIJATELJSTVA” GORAŽDE 2017.

Program jubilarnog XX Internacionalnog “Festivala prijateljstva” Goražde 2017. počeo je danas svečanošću obilježavanja 500 godina goraždanske štamparije u sklopu koje je u Maloj sali Centra za kulturu održana promocija fototipskih izdanja knjige koje su štampane od 1519 – 1523. godine, a nastavljen je u poslijepodnevnim satima, organizacijom  tradicionalne ”Bosanske avlije’’ od strane uposlenika JU Centar za kulturu, a koju je svečano proglasio otvorenom direktor Centra Murat Fejzić. U prostorijama Zavičajnog muzeja okupile su se zvanice i gosti Festivala uz bogatu trpezu sa tradicionalnim bosanskim jelima koja su pripremile vrijedne Goraždanke, a goste u nošnji i ambijentu ukrašenom  ručnim radovima i  predmetima korištenim u bosanskim domovima kroz stoljeća, dočekale su članice Ansambla narodnih igara i pjesama.

Nakon ”Bosanske avlije’’ program je nastavljen otvaranjem Ljetnog sajma knjige na platou ispred Centra za kulturu. Ove godine riječ je o trinaestom po redu sajmu. U ponudi su izdanja izdavačke kuće Šahinpašić, Libris, Fondacija Mula Sadra i drugih izdavača, a literatura je raznovrsna u što se posjetioci mogu uvjeriti u narednim danima. Sajam je zvanično otvorio gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović, a tom prilikom Francoise Maye pročitala je pismo koje su poslali prijatelji iz Bretanje zahvaljujući kojima je i nastao Festival. Poslije otvaranja Sajma u Gradskoj art galeriji uslijedilo je otvaranje izložbe djela nastalih na Internacionalnoj likovnoj koloniji/ILK  „Boje prijateljstva“ Goražde 2016. Izložbu su presjecanjem vrpce zvanično otvorili brojni prijatelji na čelu s gradonačelnikom dr.sci. Muhamedom Ramovićem. Pravu festivalsku atmosferu dodatno je upotpunio promenadni koncert ulicama grada Duhačkog orkestra iz Travnika uz pratnju festivalske zastave koju su nosili učenici generacije.

Nakon toga je uslijedio svečani dio programa i zvanično otvaranje XX Internacionalnog ”Festivala prijateljstva” Goražde 2017.

U prisustvu zvanica, gostiju, prijatelja Festivala, večeras je uz zvuke festivalske himne, veliki vatromet, te podizanje festivalske zastave, svečano otvoren jubilarni XX po redu Internacionalni ”Festival prijateljstva” Goražde 2017. Svečanost otvaranja Festivala počela je nastupom Duhačkog orkestra iz Travnika kojem je ovom prilikom dodjeljena zahvalnica za dosadašnju podršku i učešće u programskim sadržajima Internacionalnog Festivala prijateljstva, te nemjerljiv doprinos koji su dali ovoj kulturnoj manifestaciji.

Svečanost je nastavljena  nastupom prijatelja iz bratskog Gaziemira, nakon čega su nastupili mališani iz  goraždanskih vrtića SOS „Kinderdorf“  i „Sunce“. Pozdrav u ime mladih Goražda uputila je Džejna Velić, a uz poruku mira dobrodošlicu i lijep provod u gradu na Drini gostima iz nekoliko zemalja Evrope i svijeta, te brojnoj publici, poželio je gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović koji je zvanično otvorio ovogodišnji Festival. U sklopu ceremonije svečanog otvaranja nastupili su još i Nejra Bašić, Naida, Sabra, Faruk – HOT, Udruga mažoretkinja Općine Kiseljak ”Kiseljačke mažoretkinje” i Džejla Ramović.

Obzirom da je prva festivalska noć posvećena folk muzici u sklopu večerašnjeg programa na Centralnoj bini na platou ispred Gradske dvorane nastupili su Kenan Garčević – Žera, bend No problem, Armin Mešanović, Aziz Gluščević – Zisko, te zvjezda večeri Snežana Đurišić.