SVEČANO OTVOREN NOVOUREĐENI DJEČIJI PARK

Nakon što je uspješno realizovan projekat ‘’Goraždanska štamparija  1519-1523’’ koji je podržan od strane Vijeća Europe, Grad Goražde i Opština Novo Goražde su nastavili sa novim aktivnostima u sklopu druge faze projekta, a koje se odnose na saradnju i sektor omladinskih politika.

Tako je potpisan Memorandum o saradnji Grada Goražda i Opštine Novo Goražde na osnovu kojeg je u sklopu druge faze ovog projekta uređen dječiji park u ulici 43. Drinske brigade čija je svečana ceremonija otvaranja održana danas.

Cilj ovih aktivnosti koje su podržane od strane Vijeća Europe jeste upravo afirmacija pozitivnih vrijednosti lokalnih zajednica u BiH u cilju približavanja ulaska u EU.

Nešto više o projektu u izjavi za medije kazao je gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović – ”Nastavljamo jako dobru saradnju sa Novim Goraždem i do sada smo realizovali niz projekata. Ovaj projekat koji je realizovan u sklopu druge faze saradnje koju ima Grad Goražde i Opština Novo Goražde sa Vijećem Europe nije nešto velik ali šalje jednu lijepu poruku pogotovo što smo sredstva uložili u nabavku imobilijara za dječiji park čija je poruka širenje osjećaja tolerancije i razumijevanja među ljudima, bez obzira na vjersku, nacionalnu, rasnu ili drugu pripadnost i mi smo primjer lokalnih zajednica, gdje nemamo nikakvih incidenata ali i želimo da ubuduće nastavimo našu saradnju. Djeca su oduševljena i ovo mi je dalo ideju da u svim dijelovima grada osvježimo ovakve parkove, jer to će mnogo značiti za našu djecu. Uglavnom dvije lokalne zajednice nastavljaju dobru saradnju, a što se tiče ovog parka stavljamo ga i zvanično u upotrebu.”

“Park je odličan, za nas je ovo super, zahvaljujući Gradonačelniku koji je naredio da se napravi i djeca su sretna, igramo se, ovdje je preko 30 mojih drugara i  svi se dobro slažemo.” – naglasio je Omar Korda jedan od mališana koji su se danas sa oduševljenjem igrali u parku.

Ovoj svečanosti, pored predstavnika Grada Goražda i Opštine Novo Goražde prisustvovala je i premijerka BPK-a Aida Obuća.

 

G.G