Svečano otvoren XXIV Internacionalni Festival prijateljstva Goražde 2021

Festival prijateljstva 2021. otvoren je tradicionalnom manifestacijom Bosanska avlija. Otvaranju je prisustvovao gradonačelnik Goražda Ernest Imamović koji se tim putem obratio i konstatovao da je ove godine reduciran sadržaj festivala, ali da je najbitnije od svega da je sačuvao onaj prepoznatljiv duh prijateljstva po kome može da se mjeri sa najvećim festivalima regiona, uz nadu da će naredni festivali biti u punom obimu te komercijalnijim sadržajem prilagođenim za sve generacije. Prisutni su mogli uživati u tradicionalnim bosanskim jelima, a dočekali su ih članovi Ansambla narodnih igara i pjesama JU Centar za kulturu koji su uveličali program. Događaj je prošao uz pjesme sevdalinki mlade umjetnice Elmedine Laličić.

Nakon bosanske avlije pomoćnik gradonačelnika dr. Sanid Zirak otvorio  je Sajam knjige. Kroz šest dana ljubitelji knjige i pisane riječi imat će priliku da na jednom mjestu pronađu i uz popuste kupe knjige koje ih zanimaju kao i da otkriju nove autore. Tako se na  štandu mogu pronaći žanrovi prilagođeni svim uzrastima, od slikovnica za najmlađe do pregršt zanimljivih naslova beletristike, romana, putopisa, stručnih historijskih knjiga itd.

U Gradskoj galeriji otvorena je likovna kolonija  izbor iz dijela nastalih na prethodnim Internacionalnim kolonijama “Boje prijateljstva”. Koloniju je otvorio član Organizacionog odbora “Festivala prijateljstva” Enver Krajišnik koji je istakao kontinuitet predanog rada , a koliki je doprinos dala vidi se i po slikama na zidovima brojnih ustanova i privrednih društava. Otvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Ernest Imamović koji je pohvalio rad galerije, te rekao da je ovo jedan unikat u gradu na Drini. Na likovnoj koloniji doprinos su dali  brojni umjetnički stvaraoci iz BiH, Crne Gore, Rusije, SAD-a. Nakon likovne kolonije učenici generacija u pratnji mažoretkinja iz Kiseljaka nosili su zastavu ulicama grada do gradske dvorane „Mirsad Hurić“ gdje je uz zvuke himne Festivala prijateljstva zastava podignuta.

 

Poruku u ime mladih Goražda uputila je Melisa Geca učenica generacije MSŠ „Enver Pozderović“.

“U konsultaciji sa nadležnim organima i tijelima kantonalnog i gradskog nivoa, te uslijed ozbiljnih najava od strane epidemiološke struke i nadležnih federalnih i kantonalnih kriznih štabova o sve izglednijem četvrtom valu korona virusa, bili smo prinuđeni donijeti ovakvu jednu, vrlo tešku i nezahvalnu odluku u pogledu otkazivanja muzičkih sadržaja i koncerata na velikoj sceni ispred Gradske dvorane. Također, pozivamo vas da prilikom posjete bilo kom festivalskom programu, da li u otvorenom ili u zatvorenom prostoru, imate u vidu preporuke i mjere nadležnih federalnih ili kantonalnih kriznih štabova, te zdravstvenih, policijskih i inspekcijskih institucija” rekao je na ceremoniji otvaranja gradonačelnik grada Goražda Ernest Imamović.

Na platou gradske dvorane mažoretkinje su upriličile i plesni performans. Gradonačelnik grada Goražda Ernest Imamović zvanično je otvorio XXIV Internacionalni Festival prijateljstva, nakon čega je upriličen spektakularni vatromet ispred gradske dvorane “Mirsad Hurić”. U sklopu prve Festivalske noći u ljetnom kinu Centra za kulturu nastupila je sarajevska hip-hop grupa Helemnejse.

 

U sklopu XXIV Internacionalnog Festivala prijateljstava održan je malonogometni turnir prijateljstva 2021, na kojem je nastupilo 16 ekipa . Prvi dan na turniru nastupilo je 8 ekipa u kategoriji 2012.godište. Poslije odigranih 16 utakmica pobjedila je ekipa ŠF Pro, koja je u finalu bila bolja od ŠF Goražde, dok je u utakmici za 3.mjesto ekipa FK Olimp(Pale) bila bolja od ŠF Bambi(Višegrad).

Za najboljeg golmana na turniru izabran je Luka Koroman (Olimp), najbolji strijelac je Faris Mandžo(ŠF Goražde), dok je najbolji igrač Kerim Rakaj (ŠF Pro).

Drugi dan na turniru nastupilo je 8 ekipa u kategoriji 2013.godište. Poslije odigranih 16 utakmica pobijedila je ekipa OFK Biser( Sarajevo) , koja je u finalu bila bolja od ŠF Sparta (Sarajevo) , dok je u utakmici za 3.mjesto ekipa FK Stakorina (Čajniče) bila bolja od SFK Libero(Goražde).

Za najboljeg golmana na turniru izabran je Damir Bećirodobašić (ŠF Sparta Sarajevo ), najbolji strijelac je Faris Mandžo(SFK Libero Goražde ), dok je najbolji igrač Delil Titorić (OFK Biser Sarajevo).

Pehare i medalje za najbolje ekipe i pojedince uručili su Gradonačelnik grada Goražda Ernest Imamović i Edisa Ahmetspahić-Hendo (World Vision).