Teče Drina pohrlila prema zimi

Nemirna Drina užurbano teče, svaki talas piše svoju biografiju. Talasi se odbijaju od udubljene stijene, svijetli i čisti kao da donose lijepe vijesti…vijesti da tamo ipak radost stanuje. Sada nabujala i zamućena od grijehova i padova, Drina čisti korita grada, lijepog i prohladnog vječnog druga Grada Goražda. Praznično je raspoloženje, vrijeme je godine kada bjelina kojom se kite mostovi , parkovi i obližnje ulice, ističe zamućenost ljepotice Drine. Ona kao vjeran i odan prijatelj nesebično vuče duboke tajne u svoje virove, tajne grada i neizrečene istine. Sa sobom povlači grijehe koje su ostavila srca, čisti ih i ponovo raduje bistrinom.

Najvjerniji drug, uvijek ista, toliko osebujna i čista, rijeka Drina postoji da ostane bistra.

 Teče Drina pohrlila prema zimi, dočekat će prve pahulje snijega prohujale kroz vjetar, ugostiti će i sunčeve zrake početkom aprila, koji će se i ovaj put nestrpljivo provlačiti kroz oblake. Drina je tu da dočeka i kapljice kiše i srodi se sa njima kao da su oduvijek bili jedno. To je Ona, lijepa, tajnovita, mutna i čista ali uvijek ista! Uvijek radosna da dočeka goste i s ljubavlju ih isprati da se raduje i utješi. Da podnese i odnese terete koje ljudi nisu mogli na svojim plećima. Malo je dana i minuta da se o Drini napiše priča, ona teče i priča svakog trenutka  kao da je tu bila već. Neuhvatljiva, vremenski neobuhvatljiva ide utabanom putanjom, odlazi i nosi breme daleko od stvarnosti. Stići je ne možemo a ni prestići uvijek je par koraka ispred. Prisutna i mila a tako gorka i kriva za duše sitne i za one ˝bitne˝.

Drina voli svoj grad, miluje ga svojim tokom, druguje i prijateljuje a za uzvrat ništa ne očekuje. Sa malo riječi sve je rekla, prijatelj nije u čovjeka već u duši koja živi dovijeka. Naša Drina dušu ima, mudro nam to zbori pa svojim koritom nastavlja žurno da plovi.

˝Sve su Drine ovog svijeta krive˝…dio je misli Andrić Ive, a ja bih rekla, nisu Drine krive, krivi smo mi i nikada se nećemo u potpunosti ispraviti ali nikada ne trebamo prestati da se ispravljamo.

Pisala: Amina Begović

Srijeda, 15. decembar 2021. godine

Photo by: Amina B.