U Goraždu promovisana knjiga “Orijent”

U maloj sali JU “Centar za kulturu” Goražde sinoć je promovisana knjiga “Orijent” autorice Nejre Mekić Korkmaz, koja govori o porodici Konjo i stradanju njenih članova tokom II svjetskog rata, borbi da uhvate novu priliku za život nakon tog rata ali i njihovo ponovno stradanje tokom devedesetih.

“Orijent je knjiga o jednom gradu kojeg više nema. Ovo je priča u čast ljudima kojih više nema, ali i priča o onima koji žive s pola srca”, kaže nam autorica u knjizi.

Također piše i o Foči kroz njenu historiju i vremenima kada je ovaj grad bio mjesto nauke, arhitekture, trgovine i kulture, ali i mjesto gdje se kontinuirano vršio genocid nad Bošnjacima, ističe Mekić Korkmaz.

Halida Konjo-Uzunović je glavni lik romana. Žena koja je smogla snage da svoju životnu priču prenese Nejri. Ona je jedna od nekoliko stotina žena iz Foče koje još uvijek traže svoje najmilije. Njen suprug Enes Uzunović je sa mnogobrojnim muškarcima bošnjačke nacionalnosti odveden u Kazneno-popravni dom u Foči 1992. godine, zajedno sa Halidinom braćom Halimom i Halidom.

Posmrtni ostaci Halidine braće su pronađeni i ukopani, ali suprugove nikada nije pronašla

Autorica knjige kaže da nije bilo nimalo lahko stati pred Goraždake, Fočake i svu rodbinu glavnih likova knjige, te da joj je ovo bila jedna od najemotivnijih promocija do sada.

Nejra je rođena i odrasla u Sarajevu da bi se potom 2015. godine preselila u Istanbul. Jedan dio svog života je provela i u Teheranu, a njena današnja adresa stanovanja je Ankara. Nejra je, osim “Orijenta”, autorica knjiga “Kišni ljiljan” i “Tragom vremena”, a i ove knjige za glavne likove imaju žene žrtve rata.

Foto: Nejla Bajrović