U Maloj sali Centra za kulturu promovisana knjiga ˝Srebrenica, zaboravljeno obećanje˝ autora Ćamila Durakovića

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” u Goraždu je u okviru programa obilježavanja Dana nezavisnosti BiH promovisana knjiga “Srebrenica, zaboravljeno obećanje” autora Ćamila Durakovića.
Promotori knjige bili su predsjednik skupštine BZK ”Preporod” Goražde Alija Lapo i goraždanski muftija Remzija ef. Pitić koji je naglasio da je Durakovićeva knjiga prije svega korisna za BiH.
“Ćamilova knjiga kroz svoj naslov pokazuje da to nije bio nikakav incident, da je to bio međunarodni udruženi zločinački poduhvat protiv Srebrenice i protiv našeg naroda u Srebrenici. On je svojim životom, svojm iskustvom i kazivanjem kroz ovu knjigu ‘prostro’ pred nas sve što se događalo. Većinu tih stvari mi znamo, imali smo priliku da ih čujemo, vidimo, pročitamo negdje, ali o ovoj temi pisati, govoriti i raditi na njoj, afirmirati je i biti svjestan činjenice da je Srebrenica naše zajedničko iskustvo, je nevjerovatna korist za BIH. Ja sam zato zahvalan i Ćamilu isvim ljudima koji rade da se ovo ne zaboravi i da znamo svaki detalj o tome šta se događalo tokom agresije na BIH, posebno tokom genocida u Srebrenici”, kazao je Pitić.
Knjiga koja je doprinos kulturi sjećanja, između ostalog, upozorava na tri faze zaboravljenosti istočnog dijela BiH, a Duraković je naglasio značaj promocije knjige upravo u Goraždu, gradu čiji su stanovnici doživjeli sudbinu sličnu onima u Srebrenici, uz 30 godina nezavisnosti domovine koja se, kako je kazao, mora braniti na svakom njenom pedlju.