U Plavom cvijetu zasađene sadnice japanske trešnje

Neformalna grupa mladih Goražda u saradnji sa World Visionom poduzela je akciju sadnje 36 stabljika japanske trešnje i 10 sadnica voća na lokaciji parka “Plavi cvijet”. Riječ je o egzotičnom drvetu čije raskošno cvjetanje  označava dolazak proljeća. Sama sadnja će zasigurno doprinijeti boljem izgledu samog parka te stvoriti bolji ambijent pošto je riječ o sadnici koja je atipična za naš prostor. Sve je uređeno pod mentorstvom Edina Bukovice koji je zaslužan za projekat „Plavog cvijeta“. Svu raskošnost ove biljke moći ćemo vidjeti nakon 10 godina, te će doprinijeti ljepšem i boljem ugođaju u ljetnom periodu.

“Cilj nam je poboljšanje kvaliteta života i dobrobit djece i mladih. Drago nam je što je akcija uspješno protekla i što će mnoga djeca u narednom periodu imati još funkcionalniji i ljepši prostor za druženje i igru”, kazala je Edisa Ahmetspahić, koordinatorica za razvoj zajednice World Visiona.

Cilj projekta je također i podizanje svijesti o potrebi i značaju održivog razvoja te stvaranjem većeg interesa za sadnjom rijetkih i visokovrijednih drveća u prirodi.

“Zahvaljujem se World Visionu koji je prepoznao naš projekat, također i gospodinu Edinu Bukovici idejnom arhitekti parka uz čiju pomoć smo naš projekat priveli kraju i radnicima Agropodrinja koji su izbušili rupe za sadnju drveća i olakšali nam posao”, ističe Meris Dragolj.

Jako je cijenjena u Japanu, uz to se smatra nacionalnim cvijetom i simbolom sreće. Sadnja rijetkih i viskocijenjenih drveća povećat će estetske vrijednosti i njen biološki potencijal. Iako nek e sorte daju tamne plodove – trešnje, japanska trešnja se uzgaja kao ukrasno drvo i nema veliku prehrambenu vrijednost.