U posjeti JU “Centar za kulturu” Goražde boravio je Nick Scott, povjerenik Goražde Children’s Foundation Bosnia

U okviru zajedničkih razgovora povjerenika Dječije fondacije Goražde Bosnia UK (GCF) i članova Vlade Podrinjsko-goraždanskog kantona, povjerenici GCF-a iznijeli su daljnji prijedlog za širu proslavu i rast grada Goražda.
Scott je sa direktorom Centra Jasminom Bešlijom razgovarao o održavanju Festivala Međunarodnog dana Goražde koji bi se trebao održati u junu 2024.
Iz GCF-a nadaju se da će ovaj događaj poslužiti za objavljivanje i unapređenje njihovih napora u prikupljanju sredstava za fondaciju, kao i da će privući širu međunarodnu pažnju na ljepote i atrakcije Goražda, okolnih pejzaža, potencijalnih aktivnosti i života ljudi ovog prostora.
“Naš cilj je zbližiti naše organizacije u težnji za širim dobrobitima i rastom Goražda kao grada, kao regije, podstičući veće ekonomske koristi i prosperitet lokalne zajednice, njene privrede i njenih građana”, kažu iz GCF nadajući se postizanju jake i važne međunarodne saradnje.
Fondaciju djeca Goražda je osnovao Maurice Evlyn-Bufton 2013. godine, koji je ranije bio kapetan bataljona tokom službe u Ujedinjenim narodima. Fondacija je osnovana u znak sjećanja na četvoricu Mauriceovih drugova, Bena Hintona, Philipa Armstronga, Martina Dowdela i Chrisa Turnera koji su ubijeni u dva odvojena incidenta dok su bili na dužnosti UN-a u operaciji Grapple 1994-1995 u enklavi Goražde.
GCF Bosna je humanitarna fondacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji i posvećena je pomoći u obnavljanju prethodno ratom razorenog grada. Do danas je prikupila 106.500,00 funti pomoći goraždanskoj djeci.