U SKLOPU PRVOG DANA ‘’FESTIVALA PRIJATELJSTVA’’ PROMOVISANA FOTOTIPSKA IZDANJA PRVE GORAŽDANSKE ŠTAMPARIJE

Prvi dan programa jubilarnog XX po redu Internacionalnog ‘’Festivala prijateljstva ‘’Goražde 2017. počeo je, prije samog zvaničnog otvaranja, koje će se desiti večeras, prvim programskim sadržajem a to je promocija fototipskih izdanja knjiga koje su štampane od 1519.-1523. godine u sklopu prve goraždanske štamparije, koja je ujedno druga najstarija štamparija na Balkanu.

Promociji su prisustvovale brojne zvanice uz učešće uvaženih profesora. a upriličena je pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope. Riječi dobrodošlice najprije je uputio gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović ukazavši na značaj ovog događaja koji njeguje i baštini bosansko-hercegovačko naslijeđe i kulturu.

Promocija je zajednička aktivnost Grada Goražda i Opštine Novo Goražde koja je posebno najavljivana i putem medija.

Na ovaj način Opština Novo Goražde će se uključiti  u jubilarni XX ”Festival prijateljstva” u Goraždu kroz projekat organizacije konferencije ”Goraždanska štamparija 1519-1523” u saradnji sa Gradom Gorežde. To je projekat koji se provodi u cilju priprema za adekvatno obilježavanje 500. godina Goraždanske štamparije koje nam se približava u 2019. godini i na ovaj način organizator želi u sklopu Festivala,  našoj domaćoj, a i široj javnosti da predstavi knjige Goraždanske štamparije.

Nešto više o značaju ove promocije u izjavi za medije kazao je pomoćnik načelnice Opštine Novo Goražde Tomislav Čarapić:’’Evo na jedan simboličan način danas počinjemo pripreme za obilježavanje pola milenijuma od počinjanja rada Goraždanske štamparije i gdje bi odlična bila prilika da je predstavimo nego na jubilarni 20 Festival prijateljstva ovdje u Goraždu. Na naše zadovoljstvo imat ćemo danas priliku da predstavimo fototipska izdanja knjiga koje su štampane u okviru Goraždanske štamparije u periodu od 1519-1523. godine i njen značaj za bh društvo. Ova današnja promocija fototipskih izdanja je plod i kruna dosadašnje međuopćinske saradnje lokalnih zajednica opštine Novo Goražde i Grada Goražde, temelj buduće međuopćinske saradnje. Inače lokalitet na kojem je postojala i radila Goraždanska štamparija je na jedan simboličan način tačka spajanja ove naše dvije lokalne zajednice.’’

Današnjoj promociji prisustvovao je i šef Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Ambasador Drahoslav Štefanek koji je o značaju ovog događaja kazao: ‘’Za nas je to jako važno, jer je važno i za regiju. Goraždanska štamparija je nešto na što možete biti ponosni, grad Goražde i cijela regija mogu biti ponosni i mi to znamo. Želimo se fokusirati ne samo na gradove poput Sarajeva i drugih centara, već i na regije, biti što bliže ljudima. To je poruka koju Vijeće Evrope želi poslati ljudima ovdje.’’