UZ DAN NEZAVISNOTI BIH, U ZAVIČAJNOM MUZEJU U GORAŽDU OTVORENA VIŠESTRUKO ZNAČAJNA IZLOŽBA „TOPOT KELTSKIH KONJA“

Goražde i njegovi građanke i građanii su, uz Dan nezavisnosti BiH, počašćeni izložbom koja je postavljena u prostoru Zavičajnog muzeja. Izložbom koja  ima i mnogostruki i značaj i buduće efekte.

Riječ je o arhelološkoj izložbi pod simboličnim nazivom „ Topot keltskih konja“, gostujućoj izložbi iz Slovenije. Kako je rekao  Adi Džemidžić, kustos goraždanskog muzeja koji djeluje u okviru Centra za kulturu,  ovaj vrijedni kulturni događaj realizovan je zahvaljujući uspješnoij saradnji  muzeja iz Slovenije i Zemaljskog muzeja BiH, goraždanskog muzeja i podršci gradske uprave Goražde.

Autori izložbe su Miha Mlinar iz muzeja iz Tolmina i Teja Gerbec iz Goriškog muzeja (Slovenija), a koautor je Ana Marić – zemaljski muzej BiH.

Izložba sadrži predmete nađene na lokalitetu Bizjakova hiša u Kobaridu ( Slovenija), a u pitanju je keltsko svetište na kojem su se ritualno prilagali darovi i žrtvovale životinje, a koje se datira na početak mlađeg željeznog doba.  Na izložbi su predstavljeni i pronađeni predmeti sa lokaliteta Kamenjača u Brezi ( BiH)

Na svečanosti otvaranja izložbe u Goraždu, Miha Mlinar, arheolog Tolminskog muzeja iz Slovenije pojasnio je da je izložba koncipirana tako što je u većoj vitrini crtež istraživanog prostora na kojem su predmeti postavljeni na identičan način na koji su i otkriveni u Bizjakovoj hiši, a sličnosti i razlike s ostacima pronađenim u Kamenjači predočene su u dvije manje vitrine.

– Riječ je o kultnim mjestima gdje su se ritualno polagali darovi, oružje, nakit, konjska oprema i ukopavali konji s opremom.Već postojeća izložba o slovenačkom arheološkom lokalitetu dopunjena je izborom materijala sa srodnog bosanskohercegovačkog lokaliteta. U oba slučaja riječ je o specifičnim arheološkim lokalitetima, vrlo vjerovatno svetištima, odnosno kultnim mjestima”, kaže Adi Džemidžić.

Ova izložba je svakako velkiki doprinos obogaćivanju kulturnog života u Goraždu, skretanju pažnje na značaj kulturno istorijskog naslijeđa i „ vjetar u leđa“ goraždanskom Zavičajnom muzeju, svakako i u njegovom jačanju i povezivanju sa muzejima sa dugogodišnjim postojanjem, iskustvom i kapacitetima.

Izložbu za koju, iz puno razloga, možemo reći da je na sjajan način najavila bogatu kulturnu godinu u gradu na Drini, zvanično je otvorio goraždanski gradonačelnik  dr.sci Muhamed Ramović.

S.Kl