UZ PRIGODAN PROGRAM POČELO OBILJEŽAVANJE 4. MAJA-DAN OTPORA BPK GORAŽDE

Polaganjem cvijeća  na šehidsko mezarje u Kolijevkama,a potom na Spomen obilježje ubijenoj djeci iz Goražda počelo je obilježavanje 4.maja dana otpora BPK-a Goražde. Svečanom polaganju prisustvovali su predstavnici izvršne vlasti Grada Goražde i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Pridružili su im se i predstavnici ratnih  veterana i dobitnika najvećih ratnih priznanja. Ovogodišnje obilježavanje održat će se kao i godinu ranije na skroman način, u skladu sa naredbama kriznih štabova. Važno je napomenuti da se sa sjetom tugom i ponosom  sjećamo jednog od najznačajnijih datuma u historiji Goražda, 4.maja 1992. godine kada su mnogi borci pokazali  veliku hrabrost i kada su neprijatelji uz svo naoružnje i opremu ostali bez šanse u pokušaju i nadanjima da okupiraju ovaj herojski grad. I upravo na 4.maj pala je prva granata na zgradu općine, što je bila direktna agresija na jedini preostali slobodan grad u ovom dijelu BiH.

“Nažalost ovo je druga godinu zaredom da ga skromno obilježavamo ali to nikako ne umanjuje značaj ovog datuma.Znaju patriote,znaju ljudi koji su živjeli ovdje koje žive danas,šta se dešavalo 4. maja da je to bio napad na jedinu slododnu teritoriju. Nažalost pandemija covida nas je spriječila da na jedan sktromniji način obilježimo ovaj dan.Sa današnjim polaganjem cvijeća šehidima u kolijevkama I spomen  obilježju ubijenoj djeci ispred Centra za kulturu sjećamo se šehida koji su dali svoje živote da bismo mi imali danas slobodu. Aktivnosti  će se nastaviti u petak prije džume namaza gdje će se proučiti jasini za poginule borce. Prihvatili smo aktivnosti udruženja Zaim Imamović i saboraca koji su planirali obilježiti manifestaciju pohod Zaimov do koja kreće od Sadbe preko Posestre, kao I obilježavanje dana 1.drinske brigade. Nažalost ove godine održavanje je bilo skromno, ali se iskreno nadam da će se slijedeće godine održati u dosta obimnijem sastavu gdje će nam uslovi dozvoljavati da obilježimo ono što se dešavalo 4. maja 1992. Godine.”- istakao je Edin Aganović ministar za boračka pitanja BPK-A.

U historiji ratovanja Goražde je dobilo epitet “Grada heroja” a njegovim stanovnicima i danas najteže pada činjenica da za razaranja i masovna stradanja i ubijanja nevinih civila ni 29 godina poslije još niko nije odgovarao. Opsada  Goražda započeta 4.maja 1992. godine I koja je trajala 1336 dana  okončana je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Prema planu nosioca obilježavanja programa najavljen je nastavak obilaska mezarja poginulih šehida,te po prvi put u koordinaciji sa kantonalnom televizijom previđeno je I prikazivanje dokumentarnog filma “Kako je grad postao heroj”,kao I simbolične tv emisije posvećene “Danu otpora”.