UZ SPEKTAKULARAN VATROMET I NASTUP HALIDA BEŠLIĆA SVEČANO OTVOREN XXV INTERNACIONALNI ”FESTIVAL PRIJATELJSTVA” GORAŽDE 2022.

Program XXV Internacionalnog “Festivala prijateljstva” Goražde 2022. počeo je  događajima u sklopu predfestivalskog dana, a nastavljen je prvog dana Festivbala u poslijepodnevnim satima, otvaranjem Ljetnog sajma knjige na platou ispred Centra za kulturu, nakon čega je u Zavičajnom muzeju otovrena izložba “Tri života Sarajevske Hagade”.

Program  je nastavljen  organizacijom tradicionalne ”Bosanske avlije’’ od strane uposlenika JU Centar za kulturu, a koju je svečano proglasio otvorenom gradonačelnik Goražda Ernest Imamović. Na platou ispred Centra za kulturu okupile su se zvanice i gosti Festivala uz bogatu trpezu sa tradicionalnim bosanskim jelima koja su pripremile vrijedne Goraždanke, a goste u nošnji i ambijentu ukrašenom  ručnim radovima i  predmetima korištenim u bosanskim domovima kroz stoljeća, dočekale su članice Ansambla narodnih igara i pjesama.

Poslije tradicionalne ”Bosanske avlije’’ u Gradskoj art galeriji uslijedilo je otvaranje izložbe djela nastalih na Internacionalnoj likovnoj koloniji/ILK  „Boje prijateljstva“ Goražde 2021. Izložbu je zvanično otvorio gradonačelnik Ernest Imamović. Pravu festivalsku atmosferu dodatno je upotpunio promenadni koncert ulicama grada Duhačkog orkestra iz Travnika uz pratnju festivalske zastave koju su nosili učenici generacije.

Nakon toga je uslijedio svečani dio programa i zvanično otvaranje XXV Internacionalnog ”Festivala prijateljstva” Goražde 2022.

U prisustvu zvanica, gostiju, prijatelja Festivala, večeras je uz zvuke festivalske himne, spektakularni vatromet, te podizanje festivalske zastave, svečano otvoren XXV po redu Internacionalni ”Festival prijateljstva” Goražde 2022.

Svečanost otvaranja Festivala počela je nastupom Duhačkog orkestra iz Travnika, a nastavljena je nastupom Udruge mažoretkinja Općine Kiseljak ”Kiseljačke mažoretkinje”, nakon čega su nastupili učesnici dječijeg festivala „Šta se pjesmom sanja, Adela Obuća i  Hana Sijerčić, zatim su učenici OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ Ameli Hodžić, Hanna Heto, Tarik Obuća i Timur Frašto održali Performans „Goražde, grad ljubavi, sjećanja, prijateljstva“…, a u okviru svečanog otvaranja nastupio je i učenik OMŠ „Avdo Smailović“ Roni Baker.

Pozdrav u ime mladih Goražda uputili su učenici generacije, a uz poruku dobrodošlice i lijep provod u gradu na Drini gostima i brojnoj publici, poželio je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović koji je zajedno sa direktoricom kompanije UNIS GINEX d.d. zvanično otvorio ovogodišnji Festival.

Obzirom da je prva festivalska noć posvećena folk muzici u sklopu večerašnjeg programa na Centralnoj bini na platou ispred Gradske dvorane nastupili su Aziz Gluščević – Zisko, Balkanerosi, te zvjezda večeri Halid Bešlić.