UZ VATROMET I HIMNU SVEČANO OTVOREN 26. INTERNACIONALNI FESTIVAL PRIJATELJSTVA GORAŽDE 2023.

Uz himnu i vatromet sinoć je svečano otvoren 26. Internacionalni Festival prijateljstva Goražde 2023. Festival je otvorio gradonačelnik Goražda Ernest Imamović. On je ovom prilikom poželio dobodošlicu u grad na Drini brojnim gostima.

Prije same ceremonijr otvaranja Festivala, prvi dan programa ovogodišnjeg Festivala započeo je igrama na žanju, te edukativno-kreativnom radionicom Sretne ručice. Nakon toga otvoren je i Ljetni sajam knjige. U Zavičajnom muzeju otvorena je i izložba Spomenici kulturno-historijskog naslijeđa stećci i nišani Ilijaš. Prvi dan Festivala sa radom je počela i radionica Škola glume za djecu, dok je u goraždanskom caffe-u Peaky Blinders pub bila Kafa sa Tonyem Cetinskim i Emirom Bukovicom koju je moderirala Elma Kazagić.  U Gradskoj art galeriji otvorena je i izložba djela nastalih na Internacionalnoj likovnoj koloniji Boje prijateljstva Goražde 2022.

U sklopu ceremonije svečanog otvaranja Festivala nastupili su Duvački orkestar Travnik, Udruga mažoretkinje općine Kiseljak ‘’Kiseljačke mažoretkinje, Plesna akademija Victory, učesnici dječijeg Festivala ‘’Šta se pjsemom sanja’’ ( Emir Geca i Erma Hubanić), Pozdrav u ime mladih Goražda uputili su učenici generacija školske 2022/2023, te Sara Kadrić-članica Amaterske pozorišne scene Centra za kulturu.

Nakon što je gradonačelnik Imamović otvorio Festival uslijedio je spektakularan vatromet, podizanje zastave i himna Festivala, te nastup benda Emir & Frozen Camels koji su napravili odličnu atmosferu, a nakon njih nastupio je  Tony Cetinski, koji je publiku počastio koncertom koji će sigurno ostati u sjećanju brojnoj publici koja je pratila njegov nastup.