„VAŠE KINO U VAŠEM GRADU!“ – OD DANAS REDOVNE FILMSKE PROJEKCIJE BH, REGIONALNIH I SVJETSKIH FILMSKIH NASLOVA U KINIMA MREŽE NEZAVISNIH KINO PRIKAZIVAČA!

Projekat “Vaše kino u vašem gradu” došao je u fazu pune realizacije sa startom redovnih projekcija u 13 gradova Federacije BiH u kino dvoranama koje rade uz podršku Udruženja Mreža nezavisnih kino prikazivača.
Riječ je o projektu Fondacije za kinematografiju Sarajevo, koji je realizovan uz podršku Vlade Federacije i Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH u saradnji sa lokalnim zajednicama u Federaciji BiH.
Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo u je skladu sa, u cijelom svijetu, jedinstvenim trendom fantastičnih rezultata domaćih i regionalnih filmskih ostvarenja u bh. kino dvoranama, u 2022. godini krenuo u realizaciju kapitalnog projekta digitalizacije dvorana u lokalnim zajednicama u Federaciji BiH.
Finaliziranjem ovog projekta fundamentalno je riješen problem kvalitetnog plasmana bh. i regionalnih filmskih naslova pred domaćom publikom koja je i njihova primarna ciljna skupina i stvorena kvalitetna mreža nezavisnih kino prikazivača u Federaciji BiH
Od danas, 21. septembra počinju redovne filmske projekcije u multifunkcionalnim dvoranama lokalnih zajednica u Federaciji BiH u 13 gradova koje navodimo u nastavku:
NARODNO SVEUČILIŠTE LIVNO
JU KULTURNO SPORTSKI CENTAR KAKANJ
JU KSC BUGOJNO
JU CENTAR ZA KULTURU AHMED MUDADBEGOVIĆ GRADAČAC
JU CENTAR ZA KULTURU GORAŽDE
HRVATSKI KULTURNI DOM NAPREDAK KISELJAK
DOM KULTURE ŽEPČE
CENTAR ZA KULTURU I OBRAZOVANJE TEŠANJ
KSC I RADIO ILIJAŠ
KULTURNO INFORMATIVNI CENTAR TOMISLAVGRAD
JU CENTAR ZA KULTURU I TURIZAM CAZIN
KINO DVORANA POSUŠJE
Paralelno sa realizacijom projekta digitalizacije, Fondacija za kinematografiju podržala je i osnivanje Udruženja Mreža nezavisnih kino prikazivača kao relevantnog faktora na tržištu kino distribucije i prikazivanja u BiH koje će donijeti centralizovane odnose sa svim distributerskim kućama koje djeluju na teritoriji Bosne i Hercegovine, filmskim institucijama i organizacijama iz BiH, Evrope i svijeta, dobavljačima, partnerima i oglašivačima, a u čijem sastavu su Upravna tijela kino dvorana iz svih 13 gradova koji su obuhvaćeni projektom digitalizacije i modernizacije te Upravna tijela dvije kino dvorane koje već duži period rade na teritoriji Federacije BiH, a to su Dom Kulture Maglaj i Narodni Univerzitet Konjic tako da ukupni broj članica udruženja broji 15 gradova.
Od danas sve gore navedene dvorane kreću sa redovnim filmskim projekcijama BH i regionalnih filmskih naslova kao i svjetskih hitova na najmodernijoj opremi za digitalne projekcije koja uključuje digitalne laserske projektore BARCO i NEC, Dolby suround sistem Zvuka i nova filmska platna a koja je instalirana u svih 13 gradova u devet Kantona Federacije BiH tokom jula ove godine.
U prvoj sedmici prikazivanja na repertoaru Mreže od danas 21. septembra naći će se hit Open Air programa 29. SFF-a, triler Gorana Kulenovića i bh. koprodukcija “Smrt Djevojčice sa žigicama”, svjetski kino hitovi “Pravednik 3” , “Moje grčko vjenčanje 3”, “Barbie”, “Plaćenici 4” te animirani sinhronizovani hitovi “Nindža kornjače haos” i “Ričard roda 2”.
Važno je istaći da će se na redovnom repertoaru kino dvorana Mreže do kraja 2023 i početkom 2024.godine godine naći čak pet novih bh. igranih filmova čija je produkcija završena u proteklih godinu dana uz podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo i to: “Praznik Praznine” Jasmina Durakovića, “Bosanski Lonac” Pave Marinkovića, “Ekskurzija” Une Gunjak, “Umri Prije smrti” Ahmeda Imamovića i “Ne skreći sa staze” Emira Kapetanovića koji će imati apsolutni prioritet u prikazivanju u kinima Mreže ispred svih ostalih naslova iz svjetske produkcije, i to je fundamentalna odrednica rada po kojoj će se vršiti planiranje programa prikazivanja i u budućnosti.
“Upravni odbor Fondacije je ponosan na start Mreže neovisnih kino prikazivača. Do konca godine očekujemo dovršetak projekta u segmentu opremanja kina opremom za koncesije i softvera za upravljene sustavom a uskoro raspisujemo i novi natječaj za opremanje kino dvorana u FBiH. Isto tako očekujemo odgovor EU oko opremanja tri dvorane u Sarajevu, Tuzli i Mostaru opremom koja će omogućiti slabovidnim i gluhim osobama užitak filmske projekcije. Ovaj zajednički projekat FBiH, Crne Gore i Hrvatske je težak 2 miliona eura, a bit će finansiran iz sredstava EU u 85 posto i ostatak sredstvima Fondacije. Javnosti će uskoro biti objavljeni i rezultati razgovora sa lokalnim zajednicama oko izbora lokacije i lokalnog partnera za izgradnju najmodernijeg filmskog studija za BH i regionalne produkcije”, istakao je predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Antonio Beus povodom početka redovnih filmskih projekcija u kinima Mreže nezavisnih prikazivača.
Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo želi sretan početak rada svim Upravnim tijelima i osoblju kino dvorana kao i kolegama iz Mreže nezavisnih kino prikazivača čiji će rad intenzivno podržavati i u narednom filmskom periodu. Koriste priliku i da se zahvale svim generalnim medijskim parterima i partnerskim kompanijama na podršci koju su pružili u promociji i realizaciji projekta Mreže nezavisnih kino prikazivača.