VATROMETOM, SPUŠTANJEM FESTIVALSKE ZASTAVE I NASTUPOM HALIDA BEŠLIĆA ZATVOREN XXI FESTIVAL PRIJATELJSTVA

Najljepši ukras i uvod u sverčanost zatvaranja XXI Internacionalnog festival prijateljstva u Goraždu bio je veličanstveni maskembal u čiju su pripremu u dječijem parku Plavi cvijet uložili mmnogo truda i ljubavi. Radost mališana prelila se ulicama grada i obradovala i domaćine i brone goste.

Nakon uličnog maskembala ulicama grada, na velikoj festivalskoj bini Sajra Šalo se predstavila sa kompozicijom “Kikice” koja je osvojila prvo mjesto dječijeg žirija na festivalu “Šta se pjesmom sanja”, nakon čega je mješovita plesna grupa “Plavi cvijet”otplesala svoju koreografiju koju su pripremali tokom festivala.

Ovu posljednju noć Festivala uljepšala je isvojom izvedom Lejla Žuga, nakon čega je Ajla Hadžović, učenica generacije OŠ “Fahrudin Fahro Baščelija”poslala u svijet prelijepe poruke, prije svega mladima.
Također na velikoj bini nastupila je i Belma Ramović, te članice Sekcije za očuvanje tradicije i običaja naroda BiH koja djeluje u okviru ANIP-a Cenntra za kulturu Goražde.

Festivalsku zastavu spustili su Lalo Srkalović, akademski slikar koji živi i radi u Austriji, umjetnica Olga Kopeina iz Rusije, učesnica Likovne kolonije “Boje prijateljstva”i Dragan Milić iz Crne Gore.Oni su i ove godine gradu na Drini na dar ostavili pravo bogatstvo umjetnina, djela nastalih u različitim tehnikama, te prijateljice Festivala iz Francuske, Francoise Rogoby, koja je vodila radionicu slikanja u okviru kolonije sa djecom, Ženevjev Bret i Fansoaz Majet.

Gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović , pozdravio je prisutne posjetitelje, zahvalio se organizatorima Festivala, sponzorima, učesnicima Festivala, te građanima koji su doprinijeli svojim gostoprimstvom da se naši gosti lijepo osjećaju na Festivalu prijateljstva. Uz vatromet i spuštanjem zastave Gradonačelnik Ramović ovogodišnji XXI Festival proglasio je zatvorenim.

Ovom prilikom Gradonačelnik uručio zahvalnice Ifeti Maslan-Behmen i Melihi Lili Muhović za neizmjeran višegodišnji doprinos u razvoju kulture i umjetnosti u Goraždu, posebno u njegovanju sevdaha.

Nakon ceremonije zatvaranja, nastupila je Ifeta Maslan – Behmen, te mlada interpretatorka prelijepog glasa Alma Subašić, koja svojim muzičkim talentom i ljubavlju prema sevdalinci nastoji očuvati ovo BH kulturno blago.

Djevojka najljepšeg, jedinstvenog i prekrasnog glasa, Džejla Ramović, također je upotpunila svojim sjajnim nastupom ceremoniju zatvaranja Festivala.

Gradonačelnik Ramović je prijateljima Festivala i gostima dodijelio prigodne poklone i zahvalio se na učešću na Festivalu.

Najefektniju završnicu ovogodišnjeg Festivala prijateljstva svojim nastupom i pjesmama koje svi znaju i pjevaju s njim dao je Halid Bešlić. Da se njegove pjesme i mnogobrojni hitovi pjevaju i pamte dokaz je nekoliko hiljada posjetilaca ispred gradske dvorane i prepune ulice grada posjetitelja iz svih gradova naše države.

Završen je još jedan Internacionalni festival prijateljstva u Goraždu. Priča o gradu koji čuva i njeguje prijateljstvo otišla je u svijet. Priča o gradu i njegovim stanovnicima koji su i ovog avgusta široko otvorili srca brojnim prijateljima.

S. Turčalo
Foto: D. Nemec
Redakcija