VELIKI KNJIŽEVNIK POVEZUJE GORAŽDE, FOJNICU I SARAJEVO

Predstavnici goraždanskog Centra za kulturu u Fojnici sa načelnikom općine razgovarali o realizaciji programa manifestacije „ Dani Isaka Samokovlije“ u ovom gradu – Najavljena višestruka kulturna saradnja.

U okviru priprema za nastavak realizacije programa tradicionalne manifestacije „ Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ uposleni u goraždanskom Centru za kulturu posjetili su Fojnicu, gdje su sa načelnikom općine Sabahudinom Klisurom i njegovim saradnicima razgovarali o saradnji u organizaciji dijela programa u ovom gradu.Ova značajna manifestacija koja slavi stvaralaštvo i ukupni ljudski angažman velikog pripovjedača i humaniste povezuje Goražde – Sarajevo i Fojnicu.

Murat Fejzić, direktor Centra za kulturu Goražde predstavio je domaćinima prijedloge koji se tiču organizacije i održavanja programa manifestacije u Fojnici. Dogovoreno je da se u sklopu Progarama obilježavanja Dana općine Fojnica, tokom marta, održi izložba likovnih dijela (tematskih vezanih za Drinu i Goražde) nastalih u Likovnoj koloniji „ Boje prijateljstva“ u Goraždu kada će se fojničkim ljubiteljima umjetnosti predstaviti i članovi i članice književnog kluba „ Isak“ koji djeluje u goraždanskom Centru za kulturu. Izložba će biti postavljena u galeriji turskog kulturnog centra „ Yunus Emre“ u kome su predstavnici Centra za kulturu Goražde sa ljubaznim domaćinima dogovorili detalje ovog programa.

Tokom razgovara u Općini Fojnica, najavljene su mogućnosti brojnih oblika kulturne saradnje i razmjene između Fojnice i Goražda, između ostalog i kroz učešće fojničkih umjetnika na Internacionalnom festivalu prijateljstva u Goraždu.

Direktor goraždanskog Centra za kulturu ovom je prilikom načelniku Fojnice uručio set knjiga izdatih u okviru manifestacije „ Drinske večeri dječije poezije“ i maketu splava, jednog od simbola Goražda.

K.Sl