VJEČNO SIJA SUNCE NAD DRINOM

 

3. decembra 1889.godine rođen je Isak Samokovlija

„ Rođen sam u Goraždu, toj maloj varošici istočne Bosne, kroz koju teče divna i plahovita Drina. Gotovo cijelo svoje djetinjstvo proveo sam na toj rijeci…
Zanosila me je kao neko živo, božanstveno biće. Njena bistra čarobna zelena boja, puna sunca, koja mi se tih godina redovno slijevala u dušu svakog ljeta, ispunila mi je cijeli život vedrinom, čisttom i nekom čudesnom snagom..“

Ovako je o svom zavičaju i rijeci Drini, u svevremenskom zapisu „Sunce nad Drinom“ pisao veliki bosanskohercegovački književnik i humanista Isak Samokovlija. Pripovjedač koji je , ma gdje je hodio i ma gdje je živio ostao neraskidivim nitima vezan za zavičaj, za ljubljenu rijeku, za Goražde koje će postati izvorište brojnih tema za njegove pripovjetke i junake njegovih dijela.

Veliki Isak je sebi spomenik podigao još za života. Svaka njegova pripovjetka, sve njegove knjige su – spomenik. Spomenik je zapravo cijeli njegov život.

U spomen na humanistu i pisca, goraždanski Dom zdravlja nosi njegovo ime, a Centar za kulturu organizuje poznatu manifestaciju ” Sunce nad Drinom – dani Isaka Samokovlije” koja počinje 15.januara, na datum Samokovlijine smrti.

Sunce nad Drinom koje je Samokovlija za sva vremena smjestio u priču i sjećanja grije i danas, sve one kojima su vječna rijeka i grad, u srcu.

S.Kl