XVI KULTURNO-KNJIŽEVNA MANIFESTACIJA DANI ISAKA SAMOKOVLIJE POČINJE SUTRA

U Sarajevu održana press konferencija povodom manifestacije „ Sunce nad Drinom – Dani Isaka Samokovlije“ koja u srijedu, 15. januara, počinje u Goraždu

SAMOKOVLIJA, VELIKI BOSANSKOHERCEGOVAČKI PISAC ČVRSTIM NITIMA JE BIO VEZAN ZA GORAŽDE

-Centar za kulturu Goražde već šesnaest godina organizuje manifestaciju posvećenu bosanskohercegovačkom pripovjedaču i humanisti, doktoru Isaku Samokovliji. Mi smo povlašteni što smo domaćini ovih događaja kojima se slavi njegovo stvaralaštvo – rekao je na današnjoj press konferenciji u Sarajevu direktor ove javne ustanove Murat Fejzić. Press konferencija je održana u povodu predstojeće, XVI po redu manifestacije „ Sunce nad Drinom – dani Isaka Samokovlije“ koja 15.januara počinje u Goraždu.

I gradonačelnik Goražda, dr.sci Muhamed Ramović je sa zadovoljstvom je govorio o manifestaciji kojom, kako je rekao, Goražde na primjeren i dostojanstven način čuva sjećanje na velikog pripovjedača koji je, istaknuto je na pressu, čvrstim nitima bio vezan za grad na Drini.
-Niko kao Samokovlija nije pisao o Goraždu i Drini. Sa puno ljubavi, sa emocijama koje su i danas za sve nas u Goraždu i inspiracija i obaveza. Mi ovom manifestacijom potvrđujemo da je Samokovlija naš cijenjeni sugrađanin čija su djela i poruke iz njih uvjek prisutni među nama. Isak je tu, među nama, i kao pisac i kao liječnik, jer, podsjećam, Dom zdravlja u Goraždu nosi njegovo ime – rekao je Ramović.

O bezvremenom Samokovlijinom djelu i ukupnom humanističkom angažmanu, kao i značaju goraždanske manifestacije na pressu su govorili i Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH sa kojim organizator „ Isakovih dana“ Centar za kulturu Goražde ima višegodišnju saradnju, te dr.sci Eli Tauber, savjetnik za kulturu i religiju u Jevrejskoj zajednici BiH i stalni član Organizacionog odbora manifestacije.

Tradicionalno, manifestacija „ Sunce nad Drinom – Dani Isaka Samokovlije“ počinje 15. januara, kada će pred bistu pripovjedača i humanistedr.Isaka Samokovlije koja se nalazi u krugu Doma zdravlja, ustanove koja nosi njegovi ime, biti položeni buketi cvijeća.
U holu Centra za kulturu, posjetioci će moći da vide panoe sa fotografijama naslovnica iz Samokovlijinih djela, a potom će se u maloj Sali centra za kulturu održati program u kome su planirani književno – scenski performans “ Drina je za mene jedan od najdubljih doživljaja” i tri predavanja vezana za književni opus i ljekarski rad Isaka Samokovlije – kazali su na press konferenciji predstavnici goraždanskog Centra za kulturu.

Ova se manifestacija nastavlja u februaru raspisivanjem javnog poziva za izradu literarnih radova za učenike osnovnih i srednjih škola vezanih za Samokovlijin životni i stvaaralački opus koji će, tradicionalno, biti i teme kviza znanja za osnovce i srednjoškolce iz BiH.

Za press konferenciju je vladalo značajno interesovanje medija što pokazuje kako su Isak Samokovlija i njegovo djelo u bosanskohercegovačkoj javnosti uvjek prisutni kao jedna od znamenki naše književnosti.