XVI manifestacija „ SUNCE NAD DRINOM – DANI ISAKA SAMOKOVLIJE“ U SUNCU NAD DRINOM I DANAS TREPERI BESMRTNA ISAKOVA DUŠA

Sivi, hladni januarski dan u Goraždu. A u srcima brojnih goraždanki i goraždana koji su poklonici čitanja i književne istorije Bosne i Hercegovine – tiha ali iskrena radost. Radost koja se upliće u sjećanje na njihovog sugrađanina koji je pričama i poezijom, podjednako i ljekarskim radom i humanistričkim angažmanom, Goražde za sve vremena smjestio u udžbenike i zapise koji nemaju vremenski rok. U sjećanje na dr. Isaka Samokovliju, velikog bosanskohercegovačkog pisca. Pripovjedača čija su besmrtna duša i njegove rečenice ispisane o Goraždu i Drini treperili i ovog, petnaestog januara iznad Goražda i tragali za dobrotom u nama, tragali za suncem nad Drinom.

Vječni su Samokovlijine pripovjetke i poruke o dobroti među ljudima

A baš po pripovjetski „ Sunce nad Drinom“ dobila je ime manifestacija ( upostavljena sedmamdesetih godina prošlog vijeka a obnovljena prije 16 godina) koju organizuje goraždanski Centar za kulturu. Kako su vječne Samokovlijine priče i poruke o običnim ljudskim radostima i dobroti, toliko je dugovječna i ova manifestacija.
Ovogodišnja je počela pred Domom zdravlja koji su nosi ime pisca i ljekara, gdje su pred bistu Isaka Samokovlije cvijeće položile delegacije ove javne ustanove, Grada Goražda, Centra za kulturu, kantonalne Vlade, Jevrejske zajednice u BiH i općine Fojnica. Na prijemu u Domu zdravlja njegovo direktor, dr. Edin Čengić govorio je o doprinosu koji je Isak Samokovlija dao kao ljekar i razvoju ljekarske profesije u BiH.

„ Drina je za mene jedan od najdubljih doživljaja“ zapisao je Samokovlija

“Rođen sam u Goraždu, u toj maloj varošici Istočne Bosne, kroz koju teče divna i plahovita Drina. Gotovo cijelo svoje djetinjstvo proveo sam na toj rijeci . Drina je za me jedan od najdubljih doživljaja. Zanosila me je kao neko živo , božanstveno biće. Njena bistra, čarobna zelena boja , puna sunca koja mi se tih godina redovno slijevala u dušu svakog ljeta, ispunila me za cijeli život vedrinom, čistotom i nekom čudesnom snagom. Zavolio sam Drinu onom, gotovo neshvatljivom, ljubavlju kojom ju je volio Klindžo, junak moje pripovijetke „Drina“. Živio sam, da tako kažem, bez prekida, sa živom uspomenom na nju, i kad god sam mogao išao sam da je posjetim, da uronim svoj pogled u njene zelene bistre vode i da se napojim njenih ljepota.“
Tako je nekada pisao veliki Isak, i svu svoju ljubav jednostavno pretočio u nekoliko riječi : „Divna je Drina“. Ni danas se nema mnogo dodati i šta god da napišemo, kako god da je oslikamo sve se svede na onu Samokovlijinu „Divna je Drina.“
A Samokovlija, Drina i Goražde bili su oslonac i nit koja se provlačila kroz cijeli književno – scenski performans pod nazivom „ Drina je za mene jedan od najdubljih doživljaja“ koji su pripremili i u njemu učestvovali Munira Kovač – Devlić, profesorica bosanskog jezika i književnosti i Slavko Klisura. Uz njih su na maloj pozornici Centra za kulturu bili i mladi Ilvana Hamzić i Aldin Džananović, a sve četvero članice i članovi Književnog kluba „ Isak“ koji djeluje u okviru Centra za kulturu Goražde. Uz emotivnu priču o životu i djelu Isakovom, u ovom performansu se Samkovlija susreće sa još jednim vječnim zaljubljenikom u Drinu i Goražde, narodnim pjesnikom i kompozitorom Radom Jovanovićem. U dijalogu pored Drine, njih su dva sjetno razgovarala o rijeci koja je ih vezala za Goražde.

Ponosni smo što je Samokovlija Goraždanin!

U obraćanju zvanicama, gostima i učesnicima manifestacije „ Sunce nad Drinom – Dani Isaka Samokovlije“ direktor Centra za kulturu Goražde Murat Fejzić je posebno istakao njen značaj za Goražde i ovu javnu ustanovu.
– Manifestacija“Sunce nad Drinom” je manifestacija koja ima posebno mjesto u razvoju kulture i kulturnih potreba svih građana našeg kantona kao i građana BiH. Želimo da sadržaj i program manifestacije današnje i buduće generacije podsjeća na život i djelo Isaka Samokovlije. Organizacijom ove manifestacije želimo na što bolji način odati posebno priznanje našim najvećim stvaraocima, koji su u oblasti književnosti, humanizma i kulture uopće, ostavili neizbrisiv trag. Jedan od ciljeva ove manifestacije da se dio programa o životu i djelu ovog književnika predstavi i u drugim gradovima BIH – rekao je Fejzić.

Gradonačelnik Goražda, dr.sci Muhamed Ramović je podsjetio na trajno opredjeljenje gradske uprave da podržava organizaciju manifestacije posvećene Isaku Samokovliji.
-Mi smo ponosni što je Samokovlija goraždanin, pisac koji je sa toliko ljubavi pisao o Drini i Goraždu. Zato nam je važna ova manifestacija i svakako bismo željeli da ona iz naših okvira u kojima je organizujemo postane događaj koji će imati državni karakter i ima svoje sadržaje u Sarajevu i Fojnici – naglasio je Ramović.

Pozdrave građankama i građanima Goražda i podršku manifestaciji prenio je načelnik Fojnice Sabahudin Klisura koji je najavio i značajniji angažman ove općine u organizaciji narednih manifestacija. Kao što je poznato dr. Isak Samokovlija je niz godina kao ljekar radio u Fojnici.

Dr.sci Eli Tauber, savjetnik za kulturu i religiju u Jevrejskoj zajednici BiH, uz podsjećanje na Samokovlijin stavaračaki opus i život u Bosni i Hercegovini, posebno je istakao potrebu da se ustanovi nagrada „ Isak Samokovlija“ koja bi se dodjeljivala za najbolju neobjavljenu pripovjetku.

Veliki je a nedovoljno poznat ljekarski angažman Isaka Samokovlije –

Veoma značajno i pamtljivo predavanje imao je na manifestaciji u Goraždu akademik, dr. Husref Tahirović. Doktor Tahirović je govorio na temu „ Dr. Isak Samokovlija – životopis i spisateljski rad zdravstveno – prosvjetnog sadržaja“. Tahirović je u dvadesetak minuta predočio brojne podatke o ljekarskom radu Isaka Samokovlije i njegovom angažamnu kao autora brojnih stručnih članaka zdravstvenog karaktera. Akademik Tahirović otkriva veoma važne činjenice o tom Samokovlijom ljekarskom angažmanu i spisateljskom radu u oblasti zdravstva koje su od nemjerljivog značaja za Samokovlijinu ukupnu biografiju, u kojoj je sve protekle decenije dominantno mjesto imao njegov književni rad.

Značaj ovog stručnog angažmana akademika Tahirovića u svom je obraćanju pocrtala i Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH a obraćanje je ilustrovala i citatima iz Samokovlijim stručnih i poetskih radova zdravstvenog karaktera i poruka.

Kako Centar za kulturu u kontinuitetu njeguje i čuva bosanskohercegovačku tradiciju u svim segmentima kultrnog stvaralaštva, manifestaciju su na njihov način, izvedbom sevdalinki zaokružile članice hora ove javne ustanove.

Najveći dio manifestacije „ Sunce nad Drinom – Dani Isaka Samokovlije“ naslanja se na entuzijazam zaposlenih u Centru za kulturu Goražde koji u vremenu koje po mnogo čemu nije dobar ambijent za kulturu uspijevaju sačuvati i ovu važnu manifestaciju.U ovoj će se ustanovi, uz podršku Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH pokrenuti aktivnosti kako bi u Zavičajnom muzeju u Goraždu Samokvlija imao svoj prostor kroz predstavljanje javnosti dijela njegove stvaralačke zaostavštvine.