ZAVIČAJNI MUZEJ GORAŽDE

Muzej je otvoren 2016. godine. Prva postavka pod nazivom  „Ratna izložba“ otvorena je 18. septembra 2016. godine. Postavka govori o Goraždu i njegovim stanovnicima u periodu od 1992. do 1995. godine. Kroz lične predmete Goraždana i Goraždanki predstavljena je priča o opstanku i borbi za život – to je prije svega priča o kreativnosti, inovativnosti i nepokolebljivom duhu stanovništva grada pos opsadom.

MISIJA Zavičajnog muzeja Goražde je biti muzejsko, kulturno, komunikacijsko i informacijsko središte grada Goražda i Bosansko – podrinskog kantona Goražde, koje vodi sistematsku brigu o sabiranju, zaštiti, istraživanju, komuniciranju i izlaganju civilizacijskih, kulturnih, materijalnih i nematerijalnih i prirodnih dobara grada, kantona i šire i djelovati kao inicijator, organizator i realizator kulturne prakse koja se ishodi iz potreba, želja i mogućnosti uže i šire zajednice.

VIZIJA Zavičajnog muzeja Goražde je postati kulturni lider na području grada i regije koji će temeljem rezultata dosljednog stručnog muzejskog rada pridonijeti stvaranju kvalitetnijeg društvenog i kulturnog okruženja, te snažno obilježiti identitet grada i okoline. Vizija predstavlja sliku idealne budućnosti, jasnu predodžbu budućih događaja, kao i dugoročni željeni rezultat unutar kojeg djelatnici imaju zadatak identificirati i rješavati probleme koji stoje na putu njezina ostvarenja. Cilj je postati moderna muzejska institucija čije je djelovanje temeljeno na interdisciplinarnom istraživanju materijalne i nematerijalne kulturne baštine te na suvremenoj prezentaciji kulturnog naslijeđa.

Muzej trenutno posjeduje tri zbirke: Arheološku, Historijsku i Etnološku.

Postavku pod nazivom „Ratna izložba“ možete pogledati svakim radnim danom od

08:00 do 16:00 h.